Evropska komisija je 25. marca sprejela sporočilo in akcijski načrt EU za človekove pravice in demokracijo za obdobje 2020–2024. Novi akcijski načrt, ki temelji na dosežkih predhodnih akcijskih načrtov, vsebuje tudi zavezo k zagotavljanju, da ima EU v okviru svojega zunanjega delovanja večjo vlogo pri spodbujanju in varstvu človekovih pravic in demokracije.

Kot so ob sprejetju sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, so v akcijskem načrtu opredeljene prednostne naloge in ključni ukrepi za naslednjih pet let, vsebuje pa tudi zavezo k zagotavljanju, da ima EU v okviru svojega zunanjega delovanja večjo vlogo pri spodbujanju in varstvu človekovih pravic in demokracije.

Akcijski načrt vsebuje pet ukrepov: varstvo in krepitev vloge posameznikov; oblikovanje odpornih, vključujočih in demokratičnih družb; spodbujanje globalnega sistema za človekove pravice in demokracijo; izkoriščanje priložnosti in reševanje izzivov, ki jih prinaša uporaba novih tehnologij; doseganje ciljev s sodelovanjem. Teh pet ukrepov bo služilo kot podlaga za operativne ukrepe, ki jih bo treba izvajati na državni, regionalni in večstranski ravni ob upoštevanju lokalnih razmer in posebnosti.

Skupno sporočilo, akcijski načrt EU za človekove pravice in demokracijo (2020–2024) ter priloženi skupni predlog bo Evropska komisija sedaj posredovala Svetu in Evropskemu parlamentu. Svet je tisti, ki bo moral narediti naslednje korake k sprejetju akcijskega načrta EU, vključno s predlogom Evropskemu svetu, naj sprejme načrt kot politiko EU v strateškem interesu.

Več informacij, akcijski načrt ter pripadajoče dokumente najdete na tej povezavi.