Evropska komisija je 22. julija pričela javno posvetovanje na ravni EU o novih ukrepih, ki bi se lahko sprejeli na ravni EU za spodbujanje integracije in socialnega vključevanja migrantov ter oseb z migrantskim ozadjem.

Kot so ob pričetku posvetovanja sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, želi Komisija zbrati prispevke številnih deležnikov, ki vključujejo nacionalne, regionalne in lokalne organe, civilnodružbene organizacije, gospodarske in socialne partnerje, podjetja, izvajalce izobraževanja in usposabljanja, akademsko sfero, kulturne in športne organizacije, organizacije migrantov in posameznike. Rezultati posvetovanja bodo prispevali k pripravi akcijskega načrta za integracijo in vključevanje, ki je bil napovedan v delovnem programu Komisije. V javnem posvetovanju sodelujete tako, da izpolnete spletni vprašalnik, ki je dostopen na tej povezavi. Javno posvetovanje bo potekalo do 20. oktobra 2020 v vseh uradnih jezikih EU.

Istočasno z javnim posvetovanjem je Komisija objavila tudi razpis za ustanovitev strokovne skupine, ki jo bodo sestavljale osebe z migrantskim ozadjem in ki bo sodelovala pri razvoju in izvajanju politik na področju migracij, azila in integracije. Besedilo razpisa je dostopno na tej povezavi. Rok za prijave se izteče 21. septembra 2020.