V okviru projekta »Podpora implementaciji modela Barnahus (Hiša za otroke)«, ki ga izvaja Svet Evrope, je bila 6. oktobra  objavljena raziskava o percepciji spolne zlorabe otrok v Sloveniji.

Izsledki raziskave kažejo, da večina Slovencev verjame, da je spolna zloraba otrok resen problem in skoraj vsak peti je v otroštvu doživel eno izmed oblik spolne zlorabe. Toda ozaveščenost o tej vrsti zlorab je nizka, saj staršem ni prijetno govoriti z otroki in šole ne zagotavljajo dovolj preventivnega učenja o tem.

Kot ob objavi še poročajo iz Ministrstva za pravosodje, raziskava ugotavlja, da skoraj 70 % Slovencev meni, da je spolna zloraba otrok v Sloveniji resen problem. Hkrati skoraj polovica oziroma 47 % anketirancev ne bi prepoznala znakov zlorabe, ena tretjina verjame, da spolna zloraba otrok vedno vključuje tudi uporabo fizične sile, četrtina jih meni, da izpostavljanje otrok spolnosti in pornografiji ni zloraba, in 17 % misli, da otroci ne morejo spolno zlorabiti drugih otrok. Dve tretjini anketirancev meni, da šole ne zagotavljajo dovolj informacij za preprečevanje spolnih zlorab in velika večina, kar 90 %, verjame, da bi moralo biti učenje o tem del učnega načrta. Hkrati skoraj polovica staršev pravi, da bi se počutili nelagodno, če bi se o tem pogovarjali z otroki doma in le ena tretjina jih je to že počela.

Več informacij v slovenskem jeziku najdete na spletni strani Ministrstva za pravosodje.