Agencija Evropske unije za temeljne pravice in Evropska komisija ob 20. obletnici razglasitve Listine Evropske unije o temeljnih pravicah vabita na spletno konferenco na visoki ravni 'Reinforcing the EU Charter: rights of people in the EU in the next decade'. Konferenca bo potekala preko spleta v ponedeljek, 7. decembra 2020, od 10.30 do 12.00.

Konferenca bo temeljila na panelni razpravi, sodelovali pa bodo:

  • Francisca van Dunem, ministrica za pravosodje Republike Portugalske,
  • Věra Jourová, podpredsednica Evropske komisije, komisarka za vrednote in preglednost,
  • Koen Lenaerts, predsednik Sodišča Evropske unije in
  • Michael O'Flaherty, direktor Agencije EU za temeljne pravice.

Agencija EU za temeljne pravice bo nato predstavila glavna orodja v povezavi z listino.

Konferenca bo spodbudila evropske in nacionalne oblikovalce politik, pravne strokovnjake in druge deležnike k sodelovanju pri boljši uporabi Listine v državah članicah. Predstavila bo novo strategijo Evropske komisije in načrte prihajajočega predsedstva Evropske unije v povezavi s to tematiko, izpostavila sodno prakso Sodišča Evropske unije, ki poudarja pomen Listine, ter ponudila vpogled v strokovno znanje in izkušnje Agencije EU za temeljne pravice, s katerimi akterjem pomagajo pri uporabi Listine na nacionalni ravni.

Listina Evropske unije o temeljnih pravicah je bila razglašena pred dvajsetimi leti, 7. decembra 2000. Evropska komisija bo pred obletnico razglasitve Listine objavila strategijo za okrepitev uporabe Listine o temeljnih pravicah v Evropski uniji.

Na spletno konferenco se boste lahko prijavili v nekaj dneh, ko bodo iz Predstavništva komisije v Sloveniji posredovali povezavo do spletne prijavnice.