Evropska komisija je 25. novembra predstavila akcijski načrt Evropske unije za spodbujanje enakosti spolov in opolnomočenje žensk v vsem zunanjem delovanju EU.

Kot so ob predstavitvi akcijskega načrta sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji, je načrt za obdobje 2021–2025 (GAP III) namenjen pospešitvi napredka pri opolnomočenju žensk in deklet ter utrditvi napredka, doseženega na področju enakosti spolov v 25 letih od sprejetja Pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje.

GAP III umešča spodbujanje enakosti spolov kot prioriteto v vse zunanje politike in ukrepe, ponuja načrt za sodelovanje z deležniki na nacionalni, regionalni in večstranski ravni, krepi ukrepanje na strateških tematskih področjih, institucije poziva, naj vodijo z zgledom, in zagotavlja preglednost rezultatov. Temelji na petih stebrih ukrepanja: (1) 85 % vseh novih ukrepov v zunanjih odnosih bo prispevalo k doseganju enakosti spolov in opolnomočenju žensk do leta 2025; (2) Skupna strateška vizija ter tesno sodelovanje z državami članicami in partnerji na večstranski, regionalni in nacionalni ravni; (3) GAP III poziva k pospešitvi napredka in se osredotoča na ključna tematska področja angažiranosti; (4) Vodenje z zgledom; (5) Merjenje rezultatov.

Več informacij v slovenskem jeziku ter povezavo na tretji akcijski načrt za enakost spolov (GAP III) najdete na spletni strani Evropske komisije.