Društvo novinarjev Slovenije je s prijatelji STA ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, s katero bodo zbirali sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji. Društvo je v njej povezalo več med seboj neodvisnih pobud z željo po reakciji na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada.

Kot so poudarili ob pričetku kampanje, je zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije, ki je doslej poslovala brez težav. Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju.

Kampanja Za obSTAnek bo tekla cel maj. Donirate lahko na transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 lahko donirate s pošiljanjem SMS sporočila na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevate en ali pet evrov. Možni pa so tudi drugi načini. 

V kampanji aktivno sodelujejo prijatelji STA, med njimi Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede, pa številni mediji, med njimi Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Delo, Večer, Primorske novice, POP TV, Mladina, Žurnal24 in drugi. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale ZSSS, Pergam in KSJS.

Mediji, nevladne organizacije, podjetja in drugi, če želite postati prijatelj STA in se aktivno priključiti kampanji, jim pišite na generalni@novinar.com, da vam pošljejo paket za promocijo kampanje. Vabljeni!

Vse informacije o kampanji so dostopne na zaobstanek.si.