UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija sta objavili novo poročilo, ki navaja, da na milijarde ljudi po vsem svetu leta 2030 ne bo moglo dostopati do čiste pitne vode v gospodinjstvih, sanitarij in pripomočkov za higieno, če se naša prizadevanja ne početverijo.

Poročilo z naslovom Napredek na področju pitne vode v gospodinjstvih, sanitarij in pripomočkov za higieno 2000-2020 predstavlja ocene dostopa gospodinjstev do varnega upravljana pitne vode, sanitarij in higienskih storitev v zadnjih petih letih, ocenjuje napredek pri doseganju šestega cilja trajnostnega razvoja (SDG) »vsem zagotoviti dostop do vode in sanitarij ter poskrbeti za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri do leta 2030« ter predstavlja nove nacionalne podatke glede menstrualnega zdravja.

Po poročanju Unicef Slovenija poročilo jasno navaja, da bo na milijarde otrok in družin ostalo brez nujno potrebnih in življenjsko pomembnih storitev WASH, če se trenutni trendi nadaljujejo. Poročilo omenja tudi velike neenakosti ranljivih otrok in družin, ki najbolj trpijo. Za zagotavljanje univerzalnega dostopa do čiste pitne vode do leta 2030 bi se morala trenutna stopnja napredka v najmanj razvitih državah podeseteriti.

Več informacij ter povezavo na poročilo najdete na spletni strani Unicef Slovenija.