Ministrstvo za pravosodje v sodelovanju z Evropsko komisijo v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije organizira videokonferenco, naslovljeno Izkoreninjanje kaznivih dejanj iz sovraštva in sovražnega govora – učinkovit boj proti sovražnemu govoru in dejanjem iz sovraštva ter zaščita žrtev, ki bo potekala 28. oktobra 2021.

Videokonferenco se bo še posebej osredotočila na boj proti sovražnemu govoru na spletu in izmenjavo dobrih praks med državami članicami na področju podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj. Kot nadgradnja dela EU skupine na visoki ravni za boj proti rasizmu, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti, bo na konferenci predstavljen projekt EStAR (ODHIR), kot tudi različne aktivnosti civilne družbe za zaščito žrtev. Nadalje bo na dogodku Evropska komisija predstavila novosti glede predvidenega zakonodajnega predloga za razširitev liste EU kaznivih dejanj na vse oblike kaznivih dejanj iz sovraštva in sovražnega govora.

Na dogodku bodo sodelovali strokovnjaki evropskih in mednarodnih organizacij, nacionalnih organov, civilnodružbenih organizacij ter predstavniki IT podjetij.

Dodatne informacije in osnutek programa bo objavljen v kratkem, še sporočajo iz Ministrstva za pravosodje.