Po mednarodnem tednu demokracije 2021 je Evropska unija za leto 2021 napovedala pet ukrepov v vrednosti 119,5 milijona evrov, da bi okrepila trdno evropsko podporo za demokracijo in človekove pravice po svetu.

Po poročanju Predstavnoištva Komisije v Sloveniji bodo sredstva v višini 5 milijonov evrov za zavezništvo za podporo demokraciji spodbujala zbiranje in analizo podatkov ter okrepila sodelovanje med EU in njenimi državami članicami na področju demokracije in človekovih pravic. 

Sredstva v višini približno 100,8 milijona evrov bodo namenjena podpori za lokalne organizacije civilne družbe ter zagovornike demokracije in človekovih pravic v 116 partnerskih državah.

S 4 milijoni evrov iz kriznega mehanizma za človekove pravice EU se bo še naprej zagotavljala hitra in zaupna podpora organizacijam civilne družbe v političnih razmerah, ki so med najtežjimi, najnevarnejšimi in najbolj nepredvidljivimi na svetu in kjer so človekove pravice in temeljne svoboščine najranljivejše in najbolj ogrožene.

Globalni kampus za človekove pravice in demokracijo, edinstvena mreža sto univerz, bo prejel 4,9 milijona evrov za študijsko leto 2021–2022. EU je Globalni kampus ustanovila za spodbujanje regionalnega in globalnega sodelovanja na področju izobraževanja o človekovih pravicah prek sedmih regionalnih magistrskih programov.

Več o napovedanih ukrepih si lahko preberete na spletni strani Komisije.