Evropska komisija je 16. septembra predstavila prvo priporočilo za okrepitev varnosti novinarjev in drugih medijskih delavcev, ki med drugim poziva k vzpostavitvi neodvisnih nacionalnih podpornih služb, vključno s telefonskimi številkami za pomoč v sili, pravnim svetovanjem, psihološko podporo ter zatočišči za novinarje in medijske delavce, ki se soočajo z grožnjami.

Prav tako poziva k boljši zaščiti novinarjev na demonstracijah in večji spletni varnosti, zlasti pa k podpori za novinarke, so ob objavi priporočila še sporočili iz Predstavništva Komisije v Sloveniji.

Komisija bo o izvajanju priporočila razpravljala z državami članicami in deležniki na ustreznih forumih, zlasti na evropskem forumu novičarskih medijev, ter pripravljala ocene doseženega napredka in v okviru letnega poročila o stanju pravne države še naprej analizirala varnost novinarjev v vseh državah članicah. Države članice pa bi morale Komisiji 18 mesecev po sprejetju priporočila poročati o ukrepih, sprejetih za njegovo izvajanje.

Dokument je dostopen na tej povezavi.