Iz društva Focus obveščajo, da v tednu pred svetovnim dnevom hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, skupaj z mednarodnimi partnerji v številnih evropskih državah organizirajo protestne e-akcije in druge aktivnosti, s katerimi želijo ozaveščati o kršitvah človekovih pravic in uničevanju okolja vzdolž globalnih verig preskrbe s hrano. Poudariti želijo tudi nujnost sprejema ambiciozne in zavezujoče zakonodaje na ravni celotne EU.

Nove ankete kažejo ogromno podporo javnosti tovrstni zakonodaji, pri čemer se Slovenija uvršča v sam vrh. 13. oktobra objavljena raziskava namreč kaže, da več kot 80 odstotkov prebivalcev Slovenije želi strogo zakonodajo, na podlagi katere bi podjetja odgovarjala za kršitve človekovih pravic in okoljsko škodo. Do raziskave lahko dostopate prek spletne strani društva Focus.

Mednarodna kampanja "Our Food. Our future", ki vključuje 23 organizacij iz EU, Južne Afrike in Brazilije, poziva k radikalni reformi prehranskega sistema za pravične kmetijske dobavne verige. Vabijo in pozivajo vse, da se jim pri izvajanju pritiska za ambiciozno zakonodajo pridružijo. Z akcijo pošiljanja elektronskih sporočil pozivajo pristojne komisarje EU Didierja Reyndersa, Thierryja Bretona in podpredsednico Komisije Věro Jourová k predložitvi ambicioznega predloga. Več o akciji najdete na focus.si.