Mandatno-volila komisija je v Uradnem listu 13. decembra 2021 objavila Javni poziv invalidskim in humanitarnim organizacijam ter Nacionalnemu svetu invalidskih organizacij Slovenije za predlaganje kandidatov za člane Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji (Svet FIHO). Trenutnim članom Sveta FIHO bo namreč mandat potekel 26. junija 2022.

Invalidskim in humanitarnim organizacijam ter Nacionalnemu svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) v Svetu FIHO pripada 17 mest. Od tega Državni zbor RS deset članov imenuje na podlagi predloga vseh reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij, ki delujejo na državni ravni, ter NSIOS, sedem članov pa na podlagi predloga humanitarnih organizacij.

Člani Sveta FIHO ne morejo biti osebe, ki še niso polnoletne ali pa niso poslovno sposobne, osebe, ki opravljajo nadzor nad delom fundacije, so odgovorne osebe oziroma zastopniki v organizacijah, ki izpolnjujejo pogoje za kandidiranje za sredstva fundacije, in pa osebe, ki so funkcionarji s področja integritete in preprečevanja korupcije.

Besedilo javnega poziva je dostopno na tej povezavi. Predloge z zahtevanimi podatki in prilogami lahko organizacije v fizični ali elektronski obliki državnemu zboru posredujejo do vključno torka, 25. 1. 2022.