Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je podala pobudo in predlog za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor za uresničevanje 29. člena Konvencije o pravicah invalidov ter preprečevanja diskriminacije zaradi invalidnosti. Pobudo in predlog lahko podprete s podpisom peticije.

3. januarja 2022 je bila 2.929 polnoletnim državljanom Republike Slovenije odvzeta volilna pravica. Volilna pravica jim je bila oodvzeta na podlagi Zakona o volitvah v državni zbor, ki v 7. členu uzakonja možnost, da se osebi, ki jo sodišče postavi pod skrbništvo in ugotovi, da ni sposobna razumeti pomena, namena in učinkov volitev, odvzame pravica voliti in biti voljen v državni zbor. Omenjena določba je v nasprotju z določbami Ustave RS in Konvencije o pravicah invalidov, opozarjajo v Zvezi Sonček.

Pobudno in predlog za spremembo Zakona o volitvah v državni zbor so naslovili na vse parlamentarne in neparlamentarne stranke, poslali pa so jo tudi predstavnikom najvišjih inštitucij v Republiki Sloveniji.

Njihovo pobudo in predlog lahko podprete s podpisom peticije.