UNICEF-ov raziskovalni center Innocent je 24. maja objavil poročilo iz serije Report Card, ki razvršča države EU in OECD glede na blaginjo otrok.

V poročilu z naslovom Prostori in kraji primerja stanje na področju zagotavljanja varnega okolja za otroke v 39 državah. Upoštevani so kazalniki, kot so izpostavljenost škodljivim onesnaževalcem, vključno s strupenim zrakom, pesticidi, vlago in svincem; dostop do svetlih in zelenih območij ter varnih cest; in stopnja, na kateri države prispevajo k podnebni krizi, porabi virov ter odlaganju elektronskih odpadkov.

Po poročanju Unicef Slovenija se je Slovenija med 39 najbogatejšimi državami sveta na področju zagotavljanja varnega okolja za otroke uvrstila na 8. mesto. Med slabšimi smo na področju onesnaženosti zraka s prašnimi delci in izpusta emisij CO2, prav tako je zaskrbljujoče nizko zadovoljstvo z življenjem med otroki. Smo pa med državami, ki so najmanj onesnažene s pesticidi na območjih, kjer živijo otroci, in med državami z najmanj komunalnimi odpadki na prebivalca.

Več informacij in povezavo na poročilo najdete na spletni strani Unicef Slovenija.