Na nas se je obrnil Inštitut 8. marec, ki je v luči draginje in stisk, ki se pojavljajo v povezavi z njo, začel s pobudo za zagotavljanje vsem dostopnih šolskih kosil.

Ugotavljajo, da je zagotavljanje šolskega kosila urejeno zelo slabo. Trenutno je “urejeno” kot tržna dejavnost, cene so različne, število otrok, ki potrebujejo šolska kosila, vedno večje, cenzus za subvencioniranje pa jih dosega vsako leto manj – niti tiste družine ki živijo pod pragom tveganja revščine ne.

Inštitut 8. marec je zato pripravil spremembe dveh zakonov (Zakona o osnovni šoli in Zakona o šolski prehrani), s katerima želijo:

  • Zagotoviti pravico do šolskega kosila za vse otroke.
  • Družine razbremeniti največjega stroška povezanega z osnovno šolo.
  • Otrokom z medicinsko predpisanimi dietami zagotoviti ustrezne obroke.
  • Onemogočiti outsourcing zagotavljanja šolske prehrane, ki znižuje kvaliteto in delavske pravice kuharjev in kuharic.
  • Narediti korak k udejanjanju ideje zares brezplačne osnovne šole v kateri so vsi otroci enaki in noben otrok ni stigmatizirani zaradi socialnega položaja svoje družine.

Zbrati morajo 2 krat po 5000 overjenih podpisov, za vsak zakon 5000. Zbirati so jih začeli 5. septembra 2022. Svoj podpis lahko oddate osebno na upravni enoti ali pa elektronsko, prek e-uprave.

Vse informacije o tem, kako lahko oddate svoj podpis, najdete na tej strani. Na tej strani si lahko preberete tudi oba predloga novih zakonov.