Zavod Open in Pravna mreža za varstvo demokracije v okviru projekta PATFox vabita na strokovno izobraževanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP), ki bo v petek, 3. februarja 2023, v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20 v Ljubljani.

Zavod Open je skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije eden od enajstih partnerjev v evropskem projektu PATFox, katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja za pravne strokovnjake v zvezi z zastraševalnimi strateškimi tožbami v Evropi.

V okviru dveletnega projekta sta med drugimi aktivnostmi predvidena tudi dva strokovna posveta. Prvi posvet za slovensko strokovno javnost bo potekal v petek, 3. 2. 2023:

  • v prvem delu, ki je namenjen pravnim strokovnjakom, bodo izvedli usposabljanje z malteško-avstralskim profesorjem prava dr. Justinom BorgBarthetom in odvetnico Jasno Zakonjšek,
  • v drugem delu, ki je namenjen tudi splošni javnosti, se bodo na okrogli mizi pogovarjali o tem, katere mehanizme za preprečevanje zlorab prava slovensko pravo že pozna, kako postopke doživljajo in preživljajo njihov žrtve, na kakšen način, če sploh, bo nova direktiva prispevala k hitrejšemu reševanju SLAPP tožb, kaj poleg normativnih sprememb je še mogoče narediti za zaščito pred tovrstnimi zlorabami oz. za zmanjšanje njihovega negativnega vpliva.

Več informacij in program dogodka najdete tukaj (.pdf). Prijave sprejemajo na pmvd.javnost@gmail.com. Kotizacije za posvet ni.