Amnesty International vsako leto v marcu pripravi letno poročilo, ki podrobno opiše stanje na področju človekovih pravic v preteklem letu po vsem svetu. Vključuje 155 držav, med njimi je tudi Slovenija.

Kot so ob objavi sporočili iz Amnesty International Slovenia, poročilo za leto 2022 poudarja dvojna merila glede človekovih pravic po vsem svetu in neuspeh mednarodne skupnosti pri doslednem izvajanju človekovih pravic in univerzalnih vrednot. Opozarjajo, da je oster odziv Zahoda na rusko agresijo v Ukrajini v očitnem nasprotju z obžalovanja vrednim pomanjkanjem smiselnih ukrepov v zvezi s hudimi kršitvami s strani nekaterih držav zaveznic, vključno z Izraelom, Savdsko Arabijo in Egiptom, ter da so ogrožene pravice žensk in pravica do protesta, saj jih države niso uspele zaščititi in spoštovati. Več informacij in povezavo na poročilo najdete na amnesty.si.

Poročilo za Slovenijo izpostavlja naslednja področja: svoboda izražanja, zbiranja in zborovanja; ekonomske, socialne in kulturne pravice; izbrisani; pravice LGBTI ter pravice beguncev in migrantov. Več si lahko preberete na spletni strani AIS.