Informacijska služba Združenih narodov (UNIS) na Dunaju v sodelovanju s slovaško nevladno organizacijo "Slovak Debate Association" in Društvom za Združene narode za Slovenijo vabi na spletno delavnico za učitelje/-ice na temo "Medijske pismenosti in veščin kritičnega mišljenja", ki bo potekala 9. novembra 2023, od 15.00 do 18.00. 

Izobraževalni program obsega tri dele: 

Uvod v kritično mišljenje 

Vsakdo dela napake in včasih sprejme informacije avtomatično, brez temeljitega premisleka. Cilj te delavnice je prepoznati kognitivne pristranskosti, razumeti, zakaj se pojavljajo, zakaj potrebujemo kritično mišljenje in kaj dejansko pomeni razmišljati kritično. 

Medijska pismenost 

Govorili bomo o tem, kako deluje širjenje dezinformacij, kako razločevati zanesljive medije od neverodostojnih, tehnike preverjanja novic in razkrinkavanje teorij zarote ter neresničnih trditev. Poleg tega se bomo poglobili v pojav mnenjskih mehurčkov in odmevnih komor, ki nastajajo v spletnem okolju. Udeleženci se bodo naučili, kako sodelovati v konstruktivni in strpni debati, tako na spletu kot v živo. 

Kako poučevati kritično mišljenje 

Kritično mišljenje ni mogoče uspešno prenesti z dolgimi predavanji ali učenjem na pamet. Mladi morajo biti učeni v to. Na tej delavnici bomo predstavili načela, kako spodbujati kritično mišljenje, in ponudili primere najboljših praks, kako to doseči. 

Delavnico bodo izvajali strokovnjaki iz nevladne organizacije Slovak Debate Association v angleškem jeziku. 

Prijave sprejemajo do 6. novembra 2023 prek e-pošte na naslov: bostjan.jerman@un.orgŠtevilo mest je omejeno, zato prijave sprejemajo do zapolnitve prostih mest. 

Podrobnejše informacije o dostopu bodo udeležencem posredovane ob prijavi ali pred dogodkom.