Koliko dnevne energije ti vzame šola? Kaj te v šoli veseli in kaj straši? Če bi lahko sam_a ustvaril_a svoj urnik: katere predmete bi dodal_a? To je nekaj vprašanj iz aktualne ankete U-Report na temo šolskih obveznosti, v kateri lahko otroci in mladi podajo svoje mnenje.

Kako se otroci in mladi soočajo s šolskimi obveznostmi, kje vidijo največje izzive, kaj pogrešajo in kakšne so njihove potrebe – vse to jih zanima v novi anketi UNICEF-ove platforme za participacijo mladih – U-Report. Ta deluje preko priljubljenih aplikacij za klepet – Viber, Whatsapp, Instagram in Facebook messenger. Rezultate anket je mogoče spremljati na tej povezavi. Odgovori se generirajo v realnem času.

V 99 državah sveta deluje že več kot 34 milijonov U-Reporterjev. Pridružite se jim lahko anonimno in brezplačno na tej povezavi. Vsak mesec boste v klepet prejeli_e novo kratko anketo na zanimivo temo. Na aktualno anketo lahko odgovorite tudi tako, da U-Reportu Slovenija preko klepeta pošljete ključno besedo ANKETA.

Otroci in mladi so temo šolskih obveznosti izbrali sami, kar kaže na to, da se jim zdi pomembna in si o njej želijo spregovoriti. Hkrati pa podatki kažejo, da je šola tudi ena od tistih tem, o kateri se ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi (ZPMS in Tom telefon, Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih?, 2023). Anonimizirane odgovore te ankete bodo posredovali Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.