Letošnja nacionalna nevladniška konferenca, ki bo 5. junija v Ljubljani, se bo vrtela okoli najboljših domačih in tujih fundraising projektov in praks. Konferenca se bo odvijala v novem prizorišču za delavnice in konference Prodajalna, ki se nahaja v podhodu Ajdovščina v Ljubljani.

Med drugim boste na koferenci spoznali, kako na Pod črto vsako leto z donacijami zberejo prek 20.000 EUR, zakaj so na Danes je nov dan razvili karte Politični parket in kako se na Planinski zvezi Slovenije trudijo pustiti markanten vtis. Pridružili se nam bodo navijači nogometnega kluba Hajduk, zbiratelji dobrodelnih opek iz Prage, iz ust donatorja pa bomo slišali, kaj je tisto, kar ga prepriča. Več podrobnosti pa v programu.

PROGRAM

10:00 – 10:15 – registracija in jutranja dobrodošlica

10:15 – 12:00 – dopoldanski program:

Uvodni pozdrav organizatorja, Goran Forbici, direktor CNVOS Predstavitev dobrih praks

Predstavitev dobrih praks

Združenje Naš Hajduk, Hrvaška

Združenje Naš Hajduk je nastalo leta 2011 v najbolj kritičnih trenutkih Športnega društva Hajduk, ko je bilo le-to tik pred propadom zaradi slabega vodenja in nakopičenih dolgov. Njegovi zvesti navijači, člani Torcide, se mu niso bili pripravljeni tako zlahka odreči. Podpisali so sporazum z mestom Split ter se aktivno vključili v vodenje in financiranje društva. Kako so se tega lotili in kako uspešni so, pa boste slišali iz ust enega od glavnih kreatorjev kampanje, Danko Radaljac.

Medij Pod črto, Slovenija

Medij Pod črto je prvi neodvisen in neprofiten medij za preiskovalno novinarstvo v Sloveniji. Avtorji projekta so ga ustanovili leta 2014 z namenom usmerjanja moči preiskovalnega in poglobljenega novinarstva v družbene spremembe. Njihovo delo že od začetka z donacijami podpirajo bralci in donatorji. Ob ustanoviti so si namreč kot enega izmed ciljev zadali, da bodo vsebine, ki so v javnem interesu, dostopne vsem bralcem brez plačila dostopa do vsebin ali naročnine. Več o njihovem sodelovanju z bralci in donatorji ter kreativnih kampanjah za zbiranje donacij bo povedala Taja Topolovec, soustanoviteljica in direktorica Zavoda Pod črto.

Danes je nov dan, Slovenija

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja je bil ustanovljen 2013 z namenom, da bi spodbujali aktivno (digitalno) participacijo, razvoj civilne družbe, nadzor, transparentnost in socialni dialoga o javnih zadevah. Osredotočajo se na vzpostavljanje in vključevanje odprtokodnih aplikacij in spletnih rešitev v odločevalske procese in nadzor odločevalcev. Med drugim so razvili tudi Parlameter, spletno orodje, ki z analizo glasovanj in transkriptov nastopov lajša spremljanje dela v Državnem zboru. Na podlagi zbranih podatkov, so nastale tudi karte Politični parket. Kako so se z njimi poigrali in kako se lahko poigrate vi, vam bo povedal Žiga Vrtačič, direktor Zavoda Danes je nov dan, prinese pa tudi karte.


Po vsaki predstavitvi bo na voljo čas za vprašanja in odgovore.

12:00 – 12:30 – čas za osvežitev

12:30 – 14:00 – popoldanski program:

Pogovor z donatorjem – kaj ga prepriča?

Da bi pokrili vse vidike zbiranja donacij, smo k sodelovanju povabili tudi enega od večjih donatorjev v Sloveniji, ki vam bo povedal zakaj se je odločil za donacijo, kaj ga je prepričalo in koga podpira.

Predstavitev dobrih praks

Portus Praga, Češka

Portus Praga je češka nevladna organizacija, ki dela z osebami z motnjami v duševnem razvoju. Leta 1999 so prvič izvedli fundrasing kampanjo ”Dobrodelne opeke”, namenjeno zbiranju finančnih sredstev za boljše življenje oseb s posebnimi potrebami. V vseh teh letih so skupno zbrali že več kot 1,3 mio EUR. Ozadje kampanje in njen razvoj bo predstavil njen koordinator Daniel Pastva.

Planinska zveza Slovenije, Slovenija

Ker se ne učimo le iz uspehov, ampak tudi neuspehov, vam bo generalni sekretar PZS, Matej Planko predstavil njihovo akcijo zbiranja SMS donacij za obnovo planinskih poti. Z akcijo so začeli 2012 z željo, da bi obiskovalce naših gora spodbudili, da namenijo minimalna finančna sredstva za obnovo planinskih poti. Kampanja žal ni dosegla zastavljenih ciljev. Koliko so zbrali sredstev, kaj je šlo narobe in kaj so se iz akcije naučili, pa boste izvedeli na konferenci. Potem bomo pa skupaj poslali SMS s ključno besedo POT5 na 1919, kajne? Več na:

Po vsaki predstavitvi bo na voljo čas za vprašanja in odgovore.

14:00 – lahko kosilo in neformalno druženje

 

Program nacionalne konference nevladnih organizacij – FUN FUNDRAISING

 

Udeležba na konferenci je brezplačna. Potrebna je prijava na konferenco, prijave so že mogoče, zaprli pa jih bomo 25. maja. Če bo prijav več, kot je kapaciteta prizorišča, bomo upoštevali načelo iz vsake organizacije en udeleženec. O vsem vas bomo pravočasno obvestili.

 

Rok za prijave se je iztekel.