Vlada je na dopisni seji prejšnji teden, 30. maja 2018, prerazporedila dodatna sredstva v višini 1 milijona evrov za razvoj nevladnih organizacij. S temi sredstvi se uresničujejo prvi ukrepi iz Strategije razvoja NVO in prostovoljstva, z njimi se bo v Sloveniji vzpostavil prvi celostni mehanizem za zagotavljanje sofinanciranja lastne udeležbe na projektih NVO, ki so bili izbrani na ravni EU. S tem namenom se pripravlja tudi javni poziv, ki bo objavljen še ta mesec. Bodite pozorni!

Dogovor o dodatnih sredstvih je bil na eni od sej vladnega sveta za NVO sicer sklenjen že lani septembra. Sklenjen je bil dogovor za dodatne 3 milijone evrov za NVO že v letošnjem letu – od tega 2 milijona za zaposlitve, za kar je razpis že zunaj, enega pa za evropske projekte – kot neke vrste uverturo v Sklad za NVO, ki bo od prihodnjega leta za razvojne ideje in projekte NVO letno zagotavljal okoli 5 milijonov evrov.

 

Ministrstvo za javno upravo je tako s prejemom Zakona o nevladnih organizacijah, ki z naslednjim letom vzpostavlja proračunski sklad, Strategijo razvoja NVO in prostovoljstva in ciljno usmerjenimi javnimi razpisi, vzpostavilo temelje za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva.

 

Zanima me več