Sestavili smo spremljevalni program Festivala LUPA, ki bo letos na dveh lokacijah: na Prešernovem trgu in v kavarni Pritličje. Medtem ko boste na prvi lokaciji lahko uživali predvsem v glasbi, plesu in gledališču, boste v bolj intimnem kavarniškem okolju lahko prisluhnili predavanjem, okroglim mizam in sodelovali na delavnicah. Vabljeni, da svojo udeležbo na LUPI potrdite tudi na Facebooku.

 

SPORED: PREŠERNOV TRG

11.00–11.15: Nastop pevskega zbora Livada pod vodstvom Angelce Pust. Mestna zveza upokojencev Ljubljana, Dnevni centri aktivnosti za starejše.

11.30–11.45: Društvo Jasa v evropskem projektu EnFem: »Slovenija ima srce«. Predsednica Jase Mateja Jamnik bo v pogovoru s knjižnim kritikom pojasnila motive nastanka knjige Slovenija ima srce, ki jo je ustvarilo 100 otrok in 100 odraslih.

12.00–12.30: Improvizacijska predstava Društva za kulturo in izobraževanje IMPRO. Predstavo bodo izvedli s pomočjo predlogov iz občinstva, ki bodo navdih za kratke improvizirane prizore.

12.45–13.00: Plesni nastop Društva onkoloških bolnikov Ljubljana.

13.15–13.30: Nastop slovenskega združenja za Chenjiagou Taijiquan: predstavitev prostega sestava brez pripomočkov in vaje z dvojnimi kratkimi palicami.

14.00–14.30: Nastop kantavtorja in kitarista Dušana Domazeta, ki se bo predstavil s svojimi izpovednimi in družbeno angažiranimi pesmimi. Društvo Altra – Odbor za novosti v duševnem zdravju.

16.00–16.10: Nastop Otroške folklorne skupine LILIJE Turističnega društva Moravče ob spremljavi harmonike. Skupino sestavlja deset otrok, starih od 4 do 6 let, nastopajo pa v kostumih, kakršne so nosili otroci v obdobju med obema vojnama.

16.15–16.30: Nastop Srbskega kulturno umetniškega društva Vidovdan. Društvo bo predstavilo srbske pesmi in plese.

16.50–17.20: Lutkovna predstava Zbudi se, Ribica v izvedbi gledališča Talija. Radovedna ribica in rakec se odpravita na veliko čistilno akcijo, vendar zaideta v težave. Prireditev je primerna za otroke od tretjega leta.

17.30–18.00: Koncert kristalnega orkestra Šole luči. Uroš in Petra Dobnikar, zdravnik kirurg in akademska pianistka, bosta priredila koncertno meditacijo s Kristalnim orkestrom, ki šteje več kot 20 članov Zavoda Šola luči.

 

SPORED: PRITLIČJE

10.30–11.15 Čebelji pridelki in domači ljubljenčki. Zavod Eneja bo predstavil čebelje pridelke, njihovo sestavo in možnost uporabe v smislu pozitivnega vpliva na zdravje domačih živali. Predavala bo apiterapevtka Nina Ilič.

11.30–12.15 Razbijamo mite o prostovoljstvu v Afriki. Predstavniki Zavoda Voluntariat bodo moderirali pogovor s Catherine Nakato, rojeno v Ugandi, na temo odgovornega globalnega prostovoljstva.

12.30–13.15 Vsako telo najde svojo pot. Goran Bogdanovski in Sandra Anais iz Umetniškega društva Fičo Balet bosta vodila pogovor o tem, kaj je ples, kaj s plesom in za koga je ples, predvsem pa o holističnem aspektu plesa in njegovih potencialih.

13.30–14.15 Izzivi mladih Romov pri vključevanju na trg dela. Predstavniki Združenja EPEKA se bodo na okrogli mizi posvetili problematiki vključevanja Romov na trg delovne sile in predstavili svojo vlogo pri izobraževanju in usposabljanju mladih z manj priložnostmi.

14.30–15.15 Pospeševanje integracije migrantk z umetniškimi delavnicami. Kratek dokumentarni film Društva Jasa v sklopu evropskega projekta EnFeM in predstavitev projekta.

15.30–16.15 Postaja Oče, Postaja Mama. Prikaz odlomkov iz dokumentarnega filma Združenja naravni začetki in pogovor na temo, kako je danes biti starš. Kaj se zgodi moškemu, ko se mu rodi otrok? Kaj se zgodi ženski, ko rodi? Predstavitev bosta vodili dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec, avtorici filma.

16.30–17.15 Kako pomagati otroku v stiski … kot starš, babica, dedek, vzgojitelj, učitelj, zaupnik, prijatelj, sosed, mimoidoči? Na interaktivnem predavanju bo direktorica Inštituta za zaščito otrok Lunina vila Nina Kočar predstavila praktične napotke za podporo otroku ali mladostniku v stiski.

17.30–18.00 Kako opraviti z notranjim kritikom. Predsednica Društva Svetovalni svet Ana Ziherl bo izvedla delavnico, na kateri bo spregovorila o tem, kdaj je notranji kritik koristen in kdaj uničujoč, ter o tehnikah, kako ga ukrotiti.