Za vas smo ponovno pripravili tedenske novice s področja prava za NVO, v katerih si lahko med drugim preberete, da sta v javni razpravi noveli zakona o zaščiti živali in zakona o tujcih, v Uradnem listu pa je bila objavljena vladna uredba, ki občasno prirejanje igre na srečo, ki jih organizirajo društva in humanitarne organizacije, izvzema iz ukrepov za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma (društva torej pri tem nimajo dodatnih obveznosti).

 

Najnovejše v javni razpravi

  • Zakon o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami. Pripravljelec: Ministrstvo za okolje in prostor. Zakon določa, da ravnanje s komunalno odpadno embalažo, ki se na dan uveljavitve zakona nahaja na lokacijah izvajalcev javne službe, in jih te družbe še niso prevzele, zagotovi Republika Slovenija. Pri komunalni odpadni embalaži določa podobno. Nadalje zakon določa, da ima Republika Slovenija zaradi izvedbe interventnih ukrepov pravico in dolžnost od družb in nosilcev skupnih načrtov izterjati vračilo stroškov zaradi izvedbe interventnih ukrepov. Rok za podajo pripomb: 26. 10. 2018.
  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali. Pripravljalec: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spremembe se nanašajo na izkazovanje lastništva mačke, na obvezno usposabljanje oseb, ki opravljajo naloge oskrbe ali usmrtitve živali, na postopke na živalih in na pogoje za usmrtitev živali in drugo. Rok za podajo pripomb: 9. 11. 2018.
  • Zakon o spremembah Zakona o verski svobodi. Pripravljalec: Ministrstvo za kulturo. Spremembe določajo, da morajo registrirane cerkve in druge verske skupnosti za pridobljena sredstva za verske uslužbence plačevati prispevke za socialno varnost ter nezakonita in nenamensko porabljena sredstva vrniti v proračun. Rok za podajo pripomb: 9. 11. 2018.
  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Pripravljalec: Ministrstvo za notranje zadeve. Spremembe se nanašajo na dovoljenja za začasno prebivanje zaradi opravljanja dela na področju raziskav in visokega šolstva ter izdaja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi študija, in sicer uvaja možnost mobilnosti teh tujcev znotraj držav članic EU in njihovih družinskih članov. Predlog zakona ureja tudi izdajo nove vrste enotnega dovoljenja, in sicer izdajo enotnega dovoljenja zaradi opravljanja pripravništva in drugo. Rok za podajo pripomb: 11. 11. 2018.

Najnovejše v Uradnem listu