Po celi Evropi smo priče naraščajočemu nasprotovanju demokraciji, temeljnim pravicam, pravni državi in splošnim vrednotam EU. Civilnodružbene organizacije in gibanja so postala tarče populističnih avtoritarnih politikov. Naše delo, ki temelji na evropskih vrednotah, in naša prizadevanja za njihovo krepitev, so resno ogrožena.

Civilnodružbene organizacije potrebujemo aktivno podporo novega Evropskega parlamenta in Evropske komisije, da bomo lahko ohranile našo pomembno vlogo pri varovanju in uresničevanju vrednot EU ter zagovorništvu temeljnih pravic za vse ljudi.

Podpora, ki jo vsak dan nudimo državljanom EU, je odvisna od ohranjanja in krepitve te vloge. V pripravah na Mednarodni forum civilne družbe v Bukarešti, ki bo 3. in 4. junija, je Fundacija za razvoj civilne družbe (Civil Society Development Foundation) s partnerji na podlagi dokumenta, ki so ga pripravili v Civil Liberties Union for Europe, napisala odprto pismo, namenjeno bodočim odločevalcem v EU. Pismo, ki je na voljo tukaj, vsebuje seznam ukrepov, ki so potrebni, da bi civilna družba ohranila svojo ključno vlogo pri zagovarjanju evropskih vrednot. 

Potrebujemo tudi vaše mnenje in podporo: prosimo vas, da nam do 20. maja v anketi napišete, ali so ti ukrepi po vašem mnenju koristni za delo civilnodružbenih organizacij/gibanj/skupin? Kako bi jih lahko izboljšali?

 V posvetu, ki vzporedno poteka v različnih državah EU, lahko sodelujete prek obrazca do 20. maja. Odprto pismo bomo dokončno oblikovali na Mednarodnem forumu civilne družbe v Bukarešti in ga nato poslali evropskim odločevalcem.

Foto: Sebastjan Plavec/CNVOS