Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 za dobrodelne organizacije prinaša možnost ugodnejšega nakupa zaščitne in medicinske opreme. Dobavitelji medicinske opreme so, kadar opremo prodajo humanitarnim organizacijam, namreč oproščeni davka na dodano vrednost (DDV). Ukrep velja za dobavo opreme v obdobju od 1. novembra 2020 do 30. aprila 2021 in prodajalcu/uvozniku te opreme omogoča, da ob prodaji opreme dobrodelni organizaciji ne obračuna DDV-ja.

Zaščitna in medicinska oprema, ki je lahko predmet oprostitve plačila DDV

Predmet oprostitve plačila DDV je lahko določena zaščitna in medicinska oprema, ki je bila dobavljena v obdobju od 1. novembra do 30. aprila.  Gre za  zaščitno in medicinsko opreme, kot so na primer oprema za zaščito ust in nosu, rokavice, zaščita za obraz, varovalna očala in ščitniki za oči, zaščitna oblačila (tudi zaščita za obuvala in lase), vodno alkoholne raztopine in preparati za dezinfekcijo na osnovi alkohola, termometri.

Celoten seznam zaščitne in medicinske opreme, ki je predmet oprostitve, najdete tukaj.

 

Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za oprostitev plačila DDV od pridobitve in dobave tega blaga?

Oprostitev plačila DDV je možna za blago, vključno s pridobitvami tega blaga znotraj Evropske unije:

  • dobavljeno državnim organom ali drugi organizaciji, ki se po predpisih šteje za dobrodelno organizacijo ali
  • dobavljeno ali pridobljeno za račun (v imenu) teh organizacij (npr. podjetje kupi opremo v imenu dobrodelne organizacije), ki to blago nabavljajo za enega izmed naslednjih namenov:
  • brezplačno razdeljevanje osebam, ki jih je prizadela epidemija, so temu izbruhu izpostavljene ali se z njim spopadajo, ali
  • v brezplačno uporabo osebam, ki jih je prizadela epidemija, pod pogojem, da blago ostane v lasti upravičenih oseb (npr. dobrodelnih organizacij).
 

Za katere organizacije ta pomoč velja?

Pomoč velja za vse organizacije, ki imajo status humanitarne organizacije po Zakonu o humanitarnih organizacijah (ZHO). Več o statusu humanitarne organizacije si lahko preberete tukaj.

 

Kako koristiti ukrep?

Pred nakupom medicinske in zaščitne opreme, ki je predmet oprostitve DDV, vam svetujemo, da se obrnete na prodajalca ali uvoznika opreme in se pozanimate glede možnosti nakupa brez DDV.

Prodajalec ali uvoznik bo od vas potreboval dokazilo (ki je lahko v obliki izjave ali člena v pogodbi), s katerim bo po potrebi davčnemu organu lahko dokazal, da je opremo prodal upravičeni osebi za upravičen namen.