Konec tedna nas je presenetila informacija, da je stranka SDS v sedmi protikoronski zakon podtaknila ukinitev Sklada za NVO. V CNVOS smo se takoj odzvali in v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami prepričali koalicijske poslance iz vrst SMC in NSi, da umaknejo predlog. To sicer ni bil prvi napad glavne vladne stranke na Sklad o NVO: v preteklih dveh mesecih je to poskusila storiti že dvakrat.

Prvič je SDS hotela sklad ukiniti v začetku novembra, prav tako nenadno in brez razprave, s podtaknjenim amandmajem k Zakonu o izvrševanju proračuna, ki ga je skrila med uskladitvene amandmaje z mnenjem zakonodajno-pravne službe in predstavila komaj dan pred sejo matičnega odbora. Tudi takrat so se poslanske skupine SMC, NSi in DESUS odločno odprle in zaustavile predlog. Drugič so sklad neuspešno hoteli vključiti v zakonsko gradivo v začetku decembra.

Tokrat je SDS predlog o ukinitvi sklada v gradivo vključila pol ure pred sobotno sejo vlade. Po intenzivni akciji prepričevanja in ozaveščanja o pomenu sklada smo vas v ponedeljek pozno popoldne vendarle razveselili z dobro novico: koalicija je umaknila predlog o ukinitvi sklada.

Vladni svetovalni so poskušali javnost v preteklih dneh prepričati, da je polodstotni dvig odstotka donacij dohodnine ustrezno oz. boljše nadomestilo ukinitvi sklada, češ da naj ljudje sami odločijo, katera nevladna organizacija si zasluži podporo.

Naj ne bo pomote: zvišanje donacij dohodnine v CNVOS podpiramo; in sicer že mnogo dlje kot vladni svetovalci. Navijamo za delni participatorni proračun in za to, da vsak sam izbere, komu bo namenil svoj delež dohodnine. Javnost o možnosti donacije dohodnine že deset let sistematično ozaveščamo z medijskimi in oglaševalskimi kampanjami, pred leti pa smo izdelali tudi posebno aplikacijo, ki državljankam in državljanom olajša in poenostavi postopek doniranja. Z našo kampanjo decembra 2018 smo na primer na spletno stran z navodili za doniranje dohodnine zgolj v dveh tednih privabili 10.000 obiskovalk in obiskovalcev.

Nikakor pa ne podpiramo zvišanja na račun sklada. Sklad za NVO je namreč popolnoma drugačen podporni mehanizem za nevladni sektor. Je edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij, ki mu vlada samovoljno ne more odvzeti denarja, saj ga ščiti Zakon o nevladnih organizacijah. Je del proračuna, kot posebna namenska proračunska postavka. Financira profesionalizacijo in krepi kakovost storitev, s katerim nevladni sektor pomaga ljudem. Sklad organizacijam krije delež, ki ga morajo pri evropskih projektih zagotoviti iz domačih virov. Z izgubo tega vira financiranja nevladne organizacije v Slovenijo ne bi mogle več pripeljati evropskega denarja. Z ukinitvijo bi se lahko poslovili tudi od uvajanja novih socialnih storitev v zapostavljenih regijah; od neodvisnega dela na področju človekovih pravic, transparentnosti, boja proti korupciji, lažnim novicam, sovražnemu govoru. Nič od tega namreč nikoli niso niti ne morejo financirati posamezna ministrstva.

Ostro obsojamo tudi besede Mateja Lahovnika, vodje vladne posvetovalne skupine za boj proti krizi, ki je na Twitterju zapisal zapisal da se bodo morale nevladne organizacije malo potruditi in davkoplačevalce prepričati, da jim namenijo odstotek dohodnine. Z besedami našega direktorja Gorana Forbicija v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202: »Zdi se mi prav neverjetno, da si upa kdo danes več sto prostovoljcem in zaposlenim v Rdečem križu, Karitasu, Kraljih ulice, vseh drugih organizacijah, ki pomagajo ljudem bodisi v bolnišnicah bodisi na domu, reči, naj se še malo potrudijo, da bodo še malce bolj popularni. Očitno dr. Lahovnik delo nevladnih organizacij razume kot tekmovanje v popularnosti. Če bi ljudem prepustili odločanje o tem, katere nevladne organizacije naj financirajo, bi se zgodilo, da bi se organizacije več ukvarjale z marketingom kot pa s svojim osnovnim poslanstvom. Nam res pravi, da naj se prostovoljec Rdečega križa, namesto da stoji za pultom in tam razdeljuje hrano, ali obišče ljudi na domu, ali pa kot bolničar dela v bolnišnici, raje postavi pred kamero in pripoveduje, kaj vse je dobrega počel?«