Se sprašujete ali je overitev podpisa na dokumentu na Upravni enoti sploh mogoča? Vas zanima, ali lahko zahtevo za namenitev dohodnine oddate osebno pri najbližjem finančnem uradu? Predstavljamo vam ukrepe, ki veljajo pri poslovanju z upravnimi organi.  Ukrepe določa Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v upravnih zadevah (Uradni list RS, št. 34/21 - povezava), ki velja do preklica razglašene epidemije oziroma najdlje 3 mesece (do 10. junija).

Posodobljeno dne 15. 3. 2021: V veljavi je nov odlok

Potrebno je naročanje

Za fizični obisk upravne enote ali drugih upravnih organov se boste morali predhodno naročiti. To lahko storite preko telefona v času uradnih ur, prek e-pošte ali klasične pošte. Nenaročene stranke bodo upravne enote in drugi organi sprejeli le v primeru nujnih zadev, ki jih ni mogoče odložiti na kasnejši čas. Tako se boste denimo za overitev podpisa na listini morali naročiti, za priglasitev izgube ali kraje osebne izkaznice pa bo mogoč tudi obisk brez naročanja.   

Elektronsko vlaganje vlog brez digitalnega podpisa

V času epidemije je mogoče vlagati elektronske vloge brez varnega elektronskega podpisa s kvalificiranim potrdilom. Na zahtevo organa se boste identificirali z elektronskim podpisom, ki ni enakovreden lastnoročnemu, uradno dodeljeno identifikacijsko številko (npr. EMŠO, davčna številka) ali drugim identifikatorjem.  Tak način oddajanja ne pride v poštev, če zakon določa obvezno oddajo na drugačen način (npr. dokumentov, za katere je določeno, da se oddajo zgolj preko portala eDavki, ali zgolj fizično pri organu). 

Pri fizičnem obisku so v veljavi zaščitni ukrepi

V primeru fizičnega obiska so v veljavi zaščitni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa covid-19. Obvezno je nošenje zaščitne maske, upoštevanje primerne varnostne razdalje (najmanj 1.5 m) in razkuževanje rok. Plačevanje se primarno izvaja z uporabo brezgotovinskih sredstev (npr. z bančnimi karticami).  

Podaljšanje rokov

Upravni organ lahko na vašo zahtevo podaljša določene roke za izpolnitev obveznosti. Vendar pozor, to velja le za roke, ki vam jih je že prej določil organ v svojih odločbah (npr. sklepih), ne pa za roke, ki so določeni s predpisi. Tako npr. roka za oddajo poročil na AJPES ni mogoče podaljšati na podlagi tega odloka.