Si lahko sploh predstavljamo, kako dolgočasna bi bila naša življenja brez kulturnih društev, ki ustvarjajo vse od folklornih nastopov do mednarodno priznanih celovečernih filmov? Za koga bi danes navijali, če ne bi bilo športnih klubov in društev, ki spodbujajo svoje mlade varovance? Izobraževalno-zabavni strip »Kaj so nevladne organizacije?« s simpatičnimi pernatimi junaki,  ki so oživeli s pomočjo akademskega slikarja in striparja Cirila Horjaka, bo ves marec na ogled v samem središču štajerske prestolnice, v izložbenih oknih Razstavišča URBAN na Grajski ulici 7.

Razstavo stripa, ki je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s CNVOS, sta v Mariboru omogočila Mestna občina Maribor in Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor (Regionalno stičišče NVO Podravja). V ponedeljek, 1. marca, sta razstavo uradno odprla mariborska podžupanja Alenka Iskra in direktor Zavoda PIP Bojan Golčar.

Podžupanja Iskra je na dogodku izpostavila dobro sodelovanje med občino in nevladnimi organizacijami pri zagotavljanju javnokoristnih dejavnosti ter velik pomen in poslanstvo, ki ga opravljajo nevladne organizacije, da bi izboljšale kakovost življenja – tako posamezniku kot družbi.

Direktor Zavoda PIP Golčar je razstavo pospremil z željo, da bi razstava vsem starostnim skupinam prikazala, kaj so nevladne organizacije in kaj počnejo, ter občanke in občane seznanila s pomembnim prispevkom nevladnih organizacij k blaginji države. Povezavo do dogodka na Facebooku najdete tu.

Strip smo novembra v sedmih delih objavili na CNVOS-ovem Facebooku, 7. novembra pa je v celoti izšel v časopisu Večer. Objavili so ga tudi na mladinskem portalu MMC RTV SLO, Skit. Prvo razstavo je doživel v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer je bil razstavljen med 8. decembrom 2020 in 8. februarjem 2021.