Do 31. marca morajo vsa društva oddati letno poročilo na AJPES. Vse pravne osebe – tudi zavodi in ustanove – morajo do tega dne oddati tudi davčni obračun na FURS. Tako letno poročilo kot davčni obračun morajo oddati vse nevladne organizacije, tudi če v preteklem letu niso bile aktivne.

Letno poročilo

Do 31. marca 2021 morajo vsa društva oddati letno poročilo. Za društva, ki imajo prihodke višje od milijona evrov letno in morajo izvesti tudi revizijo letnega poročila, je rok za oddajo letnega poročila 31. avgust 2021.  Letno poročilo morate oddati elektronsko, pri AJPES. Več informacij o vsebini in postopku oddaje letnega poročila lahko najdete v našem spletnem vodiču. Če je vaša organizacija vpisana v vpisnik prostovoljskih organizacij, morate ob oddaji letnega poročila, torej do 31. marca 2021, oddati tudi poročilo o prostovoljstvu.

Letno poročilo društva sprejme zbor članov društva (skupščina, občni zbor…). Pred tem ga mora pregledati nadzorni organ društva in tako opraviti nadzor nad finančnim in materialnim poslovanjem društva. Kako izvesti zbor članov na daljavo v času epidemije, si preberite tukaj. Zbor članov lahko namreč izvedete tudi na daljavo, čeprav takšnega načina nimate določenega v svojem temeljnem aktu.

Davčni obračun

Do 31. marca 2021 morajo vse pravne osebe poskrbeti za oddajo svojega davčnega obračuna za preteklo leto. Davčni obračun morajo oddati vse nevladne organizacije, ne glede na to, ali so v preteklem letu opravljale kakšno dejavnost in ne glede na to, ali so imele obdavčljive prihodke. Davčni obračun oddate s posebnim obrazcem, elektronsko, prek eDavkov. Več o tem lahko preberete tukaj.

S pravočasno oddajo se izognete kazni

Poskrbite za oddajo letnega poročila in davčnega obračuna v predvidenem roku in se tako ognite kaznim. Za društva, ki ne oddajo letnega poročila, je predpisana kazen 420 evrov za društvo in 125 evrov za odgovorno osebo (zastopnika). Če davčnega obračuna ne oddate v roku, je predpisana globa za prekršek od 1200 do 15.000 evrov za NVO in od 600 do 4000 evrov za odgovorno osebo (zastopnika) NVO.