Prebivalce manjše ruralne regije želimo naučiti, kaj lahko sami naredijo, da bi dosegli ogljično nevtralnost v svojem okolju. V lokalni skupnosti želimo organizirati dogodke in tabore za mladostnike, na katerih bi se pogovarjali o pomenu ekološke hrane, uporabe lokalnih virov in skupnosti brez odpadkov. Ženske s podeželja in Rominje želimo naučiti zagovorniških veščin, da se bodo lahko zavzele za svoje pravice in aktivno vključile v družbo. To so le nekatere od zamisli, ki so bile izbrane na razpisu Civic Europe Idea Challenge v preteklem letu. Vsem je skupno prizadevanje za sodelovanje državljanov na lokalni ravni, saj je to predpogoj za vključujočo, odprto in dobro delujočo družbo. Civic Europe je te dni objavil razpis Idea Challenge za leto 2021, v CNVOS pa kot njihovi lokalni partnerji organiziramo informativno delavnico za podporo prijaviteljem.

Na delavnici, ki bo 31. marca ob 13. uri, bomo podrobneje pojasnili ozadje in glavni namen razpisa, odgovorili pa bomo tudi na vaša vprašanja. Preverili boste lahko, ali je vaša zamisel primerna za prijavo na razpis, in prejeli napotke, kako jo izboljšati.

Delavnico bomo izvedli prek platforme Zoom. Udeležba je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava najkasneje do 29. marca do 12. ure - na tej povezavi

Kaj je Civic Europe?

Civic Europe je inkubator lokalnih civilnih iniciativ in organizacij, ki podpira aktivno državljanstvo na lokalni ravni. Podpora poleg finančne vključuje tudi obsežno podporo v obliki znanja, podpore pri razvoju in krepitve zmogljivosti organizacije.

V Fundaciji Mercator, financerju programa Civic Europe Idea Challenge, ki ga vodita MitOst in Platforma Sofia, verjamejo, da je sodelovanje državljanov na lokalni ravni predpogoj za vključujočo, odprto in dobro delujočo družbo. S sodelovanjem in skupnostnim delovanjem ljudje iščejo najboljše rešitve za izzive, s katerimi se sooča družba, ter na ta način vplivajo tudi na odločevalce ter spreminjajo družbo na bolje.

V okviru programa bodo podprli 20 navdihujočih projektov lokalnih nevladnih organizacij, usmerjenih v krepitev aktivnega državljanstva na lokalni ravni.

Organizacije lahko zaprosijo za financiranje projektov v višini do 35.000 EUR. V programu lahko sodelujejo organizacije iz 12 držav EU, tudi Slovenije.

Rok za prijavo na razpis: 26. april 2021; do 12.00.

Maksimalni znesek: 35.000 eur za projekt, do 100 % sofinanciranje.

Več: https://civic-europe.eu/

Kontaktna točka za Slovenijo: CNVOS, Veronika Vodlan (veronika.vodlan@cnvos.si, 01 542 14 22)