Državni zbor je na seji 26. marca 2021 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022, ki med drugim določa, da se prvotni rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov (DDPO) za leto 2020 podaljša. Po novem je rok za oddajo letnega poročila in davčnega obračuna 30. april 2021.

Tako Ajpes kot Furs potrjujeta, da boste lahko letno poročilo oz. davčni obračun oddali do konca aprila 2021, čeprav novi zakon, ki podaljšuje rok, še ni objavljen v Uradnem listu RS.

Zakon naj bi sicer začeti veljati predvidoma v prvi polovici aprila, če ne bo prišlo do kakšnih izrednih okoliščin. Zamik objave v Uradnem listu RS je sicer mogoč, saj trenutno poteka zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o sprejeti noveli zakona.

31. marca zakon torej še ne bo veljal, zato bi bile organizacije, ki do 31. marca 2021 ne boste oddale letnega poročila in obračuna davka, načeloma v prekršku. A kot smo zapisali: Ajpes in Furs že zdaj potrjujeta, da boste lahko poročila in obračune oddali do konca aprila. Pozor, letno poročilo in davčni obračun morate oddati, tudi če vaša organizacija v preteklem letu ni bila aktivna.