Vlada je sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji ter spremembe Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji.  Z zadnjimi spremembami, ki veljajo od ponedeljka, 3. maja 2021, je tako ponovno dovoljeno izvajanje storitev strokovnega in poslovnega izobraževanja ter usposabljanj za več udeležencev – prej je bilo namreč dovoljeno zgolj individualno izobraževanje. V nekaterih regijah bo kulturne ustanove lahko obiskalo več ljudi naenkrat.

Izobraževanja v živo pod strogimi omejitvami

Z novim odlokom se ponovno odpira možnost za izvajanje poslovnih in strokovnih izobraževanj ter usposabljanj, kot so npr. inštrukcije, jezikovni tečaji in delavnice, za več udeležencev, a pod strogimi omejitvami. Število udeležencev je namreč omejeno na enega obiskovalca na 30 kvadratnih metrov prostora, kjer se izvaja izobraževalna dejavnost. Omejitev je nekoliko blažja v pomurski, koroški, osrednjeslovenski, goriški in obalno-kraški statistični regiji, kjer je število omejeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov.

Izvajalci tovrstnih izobraževanj in usposabljanj se bodo morali enkrat tedensko testirati s hitrim ali PCR testom na prisotnost koronavirusa. Testiranja jim ne bo treba opravljati, če so bili cepljeni ali imajo potrdilo o prebolelosti. Ponudnik izobraževanja mora zagotoviti tudi redno prezračevanje prostorov, kjer se izobraževanje izvaja, možnost razkuževanja rok ob vstopu v prostor in minimalen možni stik z udeleženci.

Ponekod blažje omejitve pri obisku kulturnih ustanov

Knjižnice, muzeji, arhivi in galerije lahko sprejmejo največ enega obiskovalca na 30 kvadratnih metrov površine oziroma več obiskovalcev, če gre za člane istega gospodinjstva. Po zadnjih spremembah odloka, ki veljajo od 3. maja, lahko kulturne ustanove v pomurski, koroški, osrednjeslovenski, goriški in obalno-kraški statistični regiji sprejmejo enega obiskovalca na 20 kvadratnih metrov velikosti prostora. Ne glede na velikost prostora lahko knjižnice, muzeji in galerije sprejmejo do 10 obiskovalcev, če je med njimi mogoče zagotoviti razdaljo 1,5 metra. Omejitev ne velja za zaključene šolske skupine. 

Enake prostorske omejitve veljajo tudi za kulturne prireditve, le da je največje število obiskovalcev omejeno na 10. Slednje velja za vse statistične regije. Če se kulturna prireditev izvaja na odprtih površinah, velja prostorska omejitev enega obiskovalca na 10 kvadratnih metrov. A tudi pri prireditvah na odprtem velja, da se jih sme udeležiti največ 10 oseb hkrati.