Izobraževalno-zabavni strip »Kaj so nevladne organizacije?« s simpatičnimi pernatimi junaki,  ki so oživeli s pomočjo akademskega slikarja in striparja Cirila Horjaka, je prispela tudi v Mursko Soboto. Do 14. junija bo na ogled v regijskem promocijskem parku Expano in v središču Murske Sobote. 

V Expanu in v izložbi trgovine Zavoda Korak naprej na Slovenski ulici v Murski Soboti je od 14. maja na ogled stripovska razstava o nevladnih organizacijah, ki na privlačen in preprost način, razumljiv vsem generacijam, prikazuje in informira, kako nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja, od sociale, kulture, zdravja, ekologije, športa do civilne zaščite.

Razstavo stripa, ki je nastal v produkciji Mirovnega inštituta v sodelovanju s CNVOS, je v Mursko Soboto pripeljala Lokalna razvojna fundacija za Pomurje, ki v regiji deluje kot Regionalno stičišče nevladnih organizacij Pomurja. Razstavo so uradno odprli murskosoboški župan Aleksander Jevšek, vodja pomurskega regionalnega stičišča za nevladne organizacije Bojan Vogrinčič in Helga Lukač,  vodja RPC Expano.

Župan Jevšek na uradni otvoritvi poudaril pomembno vlogo NVO in prostovoljcev

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je na dogodku izpostavil, da nas nevladne organizacije spremljajo na vseh področjih življenja:  od kulture, športa, turizma, zdravja, varovanja okolja,  sociale do civilne zaščite ter da je zaradi prostovoljnega in požrtvovalnega delovanja številnih angažiranih članov v različnih organizacijah in društvih bivanje v naši skupnosti lepše in prijaznejše. 

»Neprecenljiva vloga nevladnih organizacij se je še posebej pokazala v času epidemije novega koronavirusa, ki je močno zarezala v naše osebno in javno življenje. Brez oklevanja so bili občankam in občanom v težkih trenutkih na razpolago prostovoljci v humanitarnih organizacijah - Rdeči križ, Karitas, EHO Podpornica, Anina zvezdica ... - prav tako pa tudi gasilci in pripadniki Civilne zaščite. Še posebej sem vesel, da so se kot prostovoljci v velikem številu pridružili mladi, študenti in dijaki, ki so dokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi, in da se čutijo poklicane, da pomagajo. Delovanje nevladnih organizacij me zmeraj znova navdaja z optimizmom, da v težkih trenutkih nihče ne ostane sam in da spoštujemo vrednote, kot so solidarnost in skrb za bližnjega,« je še povedal Jevšek od odprtju razstave.

V Pomurju imamo več kot 1700 različnih društev – tudi to so nevladne organizacije

»Samo v Pomurju imamo v letu 2021 skoraj 1900 registriranih nevladnih organizacij, od tega preko 1718 društev, 164 zavodov in 9 ustanov, in njihovo število iz leta v leto raste. Samo v zadnjih dveh letih se je ustanovilo več kot 80 novih društev in zavodov v Pomurju, kar priča o tem, da posamezniki vidijo v nevladnih organizacijah priložnost bodisi za prostovoljsko udejstvovanje, bodisi za strokovni razvoj in realizacijo idej ter navsezadnje tudi možnost zaposlitve. NVO v Pomurju zaposlujejo več kot 380 oseb. Pri razvoju potencialov in idej, iskanju priložnosti, razpisih, delovanju, jim pomembno pomagamo tudi regijska stičišča po celi Sloveniji. Glede na posledice, ki jih je prinesla epidemija, bodo nevladne organizacije tudi v prihodnje izjemno pomembne, zato je njihova prisotnost in tudi finančna ter vsa ostala podpora tako s strani občin kot države ključnega pomena, da bodo lahko še naprej opravljale svoje poslanstvo,« je dodal vodja stičišča Bojan Vogrinčič.

Stripovsko razstavo si lahko ogledate v Expanu in v centru mesta 

»V regijskem promocijskem parku Expano smo veseli, da lahko našim obiskovalcem ponudimo zanimivo in poučno razstavo o delovanju in pomenu nevladnih organizacij. Nevladne organizacije so namreč pomemben in nepogrešljiv člen naše družbe, katerih vloga in pomen sta najbolj vidna v času stisk, na katere v vsakdanjem življenju marsikdaj pozabimo. Upam, da bo razstava tudi koga navdihnila, da se pridruži kateri izmed nevladnih organizacij ter soustvarja boljšo družbo in svet,« je ob otvoritvi razstave dodala Helga Lukač,  vodja RPC Expano.

Razstava je na ogled tudi v centru mesta, v izložbi trgovine Zavoda Korak naprej Murska Sobota. »Veseli smo, da je razstava v naših prostorih. Sporočilo, ki ga nosi, je zelo pomembno. Še vedno je veliko ljudi, ki ne vedo točno, kaj so nevladne organizacije in kakšna je njihova vloga v okolju. Verjamem, da bo razstava marsikoga opogumila, da se tudi sam priključi kakšni nevladni organizaciji in naredi korak naprej k večji družbeni odgovornosti«, je povedala Lea Cipot, ustanoviteljica omenjenega zavoda in socialnega podjetja, ki je tudi nevladna organizacija.

O stripu in avtorju

Strip je bil sprva objavljen na Facebooku CNVOS in Mirovnega inštituta, 7. novembra pa je v celoti izšel v časopisu Večer. Prvo razstavo je doživel v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, kjer je bil razstavljen med 8. decembrom 2020 in 8. februarjem 2021. Od takrat naprej gostuje po celi Sloveniji.

Avtor stripa, Ciril Horjak – dr. Horowitz – je akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog. Od leta 2006 je karikaturist in ilustrator časopisa Večer, njegove družbeno angažirane ilustracije pa so objavili tudi v uglednih tujih časopisih, kot so The Guardian, Le Monde, Die Zeit in The Chicago Tribune. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim novinarsko nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2017 in priznanje Muzeja novejše zgodovine za strip “Življenje v času koronavirusa”.