Za vstop v gostilne, hotelske objekte, športne ter kulturne prireditve morajo posamezniki izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). V praksi prihaja do številnih nejasnosti glede izpolnjevanja tega pogoja, zato vam v nadaljevanju podajamo pregledno razlago.

Pogoj PCT predpisujejo Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov.

Pogoj prebolelosti

Prebolelost bolezni covid-19 izkazujemo s potrdilom o preblolelosti ali rezultatom testiranja na virus SARS-CoV-2.

Prebolelost lahko izkažemo na dva načina:

  • z dokazilom pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od šestih mesecev, ali
  • s potrdilom zdravnika, da smo preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Pogoj cepljenosti

Cepljenost lahko izkažemo s potrdilom o cepljenju.  Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju. Imetniki digitalne identitete lahko potrdijo pridobijo tudi na spletnem mestu zVem.

Pravila, kdaj se oseba šteje za cepljeno, so različna od vrste cepiva.  V tabeli podajamo informacije o tem, kdaj ste na podlagi veljavnih odlokov, ki predpisujejo pogoj PCT, šteti za cepljeno osebo.

Vrsta cepiva

Po katerem odmerku se oseba šteje za cepljeno po pogoju PCT

Število dni od zadnjega prejetega odmerka

Comirnaty (Biontech/Pfizer)

2 odmerka

7 dni

COVID-19 Vaccine - Moderna

2 odmerka

14 dni

Sputnik V

2 odmerka

14 dni

CoronaVac

2 odmerka

14 dni

Sinopharm

2 odmerka

14 dni

Vaxzervia (AstraZeneca)

1 odmerek

21 dni

Janssen (Johnson&Johnson)

1 odmerek

14 dni

Covishield (Serum institute of India)

1 odmerek

21 dni

Za tiste, ki lahko izkažejo prebolelost virusa z enim od naštetih dokazil iz prvega poglavja (Pogoj prebolelosti) in so se v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od cepiv iz tabele, zadostuje že en odmerek. Za cepljene se štejejo od dneva prejema cepiva.

Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujete tudi, če ste opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil vaš rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG).

Za dostop do kulturnih dejavnosti in dejavnosti, ki so urejene v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, velja, da negativen rezultat zgoraj testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur testa PCR pa ne starejši od 72 ur.