V začetku julija bomo na naši spletni strani objavili nov javni poziv za hitre projekte oziroma hitre odzive, prek katerega bomo nevladnim organizacijam za nujne zagovorniške, pravne in komunikacijske akcije razdelili 100.000 evrov. Organizacije bodo lahko za svoje projekte prejele med 4.000 in 6.000 evrov.

Slovenske nevladne organizacije ste koncept hitrih projektov dodobra spoznale v preteklem letu, prek razpisa Programa Active Citizens Fund v Sloveniji. Hitra sredstva so nevladnikom na primer pomagala pri kampanji »Samo ja pomeni ja«, s katero je konzorcij nevladnih organizacij odločno stopil na stran žrtev posilstva in dosegel, da je popolni netoleranci do nasilja prikimal tudi zakon. Nevladniški strokovnjaki za informacijsko javnost so v času pandemije, ko se je kibernetski kriminal povečal za več sto odstotkov, s pomočjo hitrih sredstev organizirali kampanjo za ozaveščanje prebivalcev Slovenije o nevarnostih, ki nanje prežijo na spletu. Zanje so zaprosili tudi nevladniki, ki so se s svojim pravnim znanjem postavili v bran mariborskim dijakom, ki so na mirnem shodu zahtevali odprtje šol in bili za to kaznovani.

Novi razpis za hitre projekte bo omogočil drug financer: Open Society Initiative za Evropo v okviru Open Society Foundations. Objavili ga bomo v naslednjih tednih. Da ga ne boste spregledali, vas bomo o razpisu seveda obvestili tudi v našem e-novičniku. Če še niste prijavljeni, lahko to storite tukaj.

Vrednost poziva: 100.000 evrov – sredstva bodo na voljo od objave poziva do porabe sredstev

Datum objave poziva: julij 2021

Rok za oddajo projektnih predlogov: od 15. 7. 2021 do porabe sredstev

Zneski financiranja: od 4.000 do 6.000 evrov.

Način financiranja: pavšal (na podlagi finančnega načrta iz prijavnice)

Trajanje projekta: najmanj 1 in največ 6 mesecev.

Organizacija ima lahko istočasno samo eno aktualno prijavo (v fazi ocenjevanja ali izvedbe). Ko projekt zaključi oziroma dobi obvestilo o zavrnitvi, lahko prijavi novega. Omejitev glede števila projektov, v katerih je organizacija partnerica, ni.

Izbor projektov bo potekal dvakrat mesečno. Odločitve bodo praviloma sprejete v 14 dneh.