Z novim Odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od ponedeljka, 5. julija, se ukinja omejitev števila uporabnikov kulturnih storitev. Za knjižnice, galerije in muzeje tako po novem velja pravilo, da je med uporabniki potrebno zagotavljati 1 meter varnostne razdalje, število uporabnikov pa ni več omejeno glede na kvadraturo prostora.

Pri javnih kulturnih prireditvah, kot so gledališke predstave, javni nastopi pevskega zbora ipd. ne veljajo več pravila, ki so število obiskovalcev pogojevala z zasedenostjo sedišč. Spomnimo: do ponedeljka je bilo število obiskovalcev omejeno z največ 75-odstotno zasedenostjo fiksiranih sedišč. Med obiskovalci prav tako ni več treba zagotavljati enega prostega sedišča. Po novem za obiskovalce kulturnih prireditev, ne glede na to ali se te odvijajo v zunanjih ali notranjih prostorih, niso več obvezne zaščitne obrazne maske. 

Še naprej velja, da morajo obiskovalci kulturnih prireditev izpolnjevati pogoj PCT, nastopajoči pa se morajo še naprej tedensko ali pred samo izvedbo prireditve, če ta poteka občasno, testirati na prisotnost koronavirusa.  Na prireditvi lahko nastopajo le tisti z negativnim izvidom oz. tisti, ki izpolnjujejo katerega od drugih PCT pogojev. 

Brez mask tudi na športnih prireditvah

Od ponedeljka, 5. julija, veljajo tudi spremembe Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Prisotnost gledalcev na športnih prireditvah ni več omejena z deležem razpoložljivih sedišč. Tudi  uporaba zaščitne maske za gledalce ni več obvezna. Še vedno pa velja, da morajo obiskovalci športnih prireditev izpolnjevati pogoj PCT. 

Prav tako ne velja več omejitev števila vadečih pri športno rekreativni dejavnosti. Do ponedeljka je lahko skupaj namreč vadilo največ 50 ljudi. 

Ukinitev omejitve števila potrošnikov

Nov Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 5. julija, ukinja omejitev števila potrošnikov v prostorih, kjer se izvaja prodaja blaga ali storitev. Spomnimo, do zdaj je veljala omejitev enega potrošnika na desetih kvadratnih metrih. 

Prav tako ni več omejeno število obiskovalcev kongresnih dejavnosti. Vstop v gostinske in nastanitvene obrate, igralnice, nočne klube, diskoteke ter v notranje prostore sejmov in kongresov ostaja dovoljen zgolj ob izpolnjevanju pogoja PCT.