V CNVOS zagovarjamo pogoje PCT. Zagovarjamo pa tudi ustavno pravico ljudi do mirnega demonstriranja in dolžnost policije, da jim mirno demonstriranje zagotovi.

Če je med tritisočglavo množico mirnih protestnikov sto nasilnežev, mora policija preostalih 2900 protestnikov zaščititi pred njimi, ne pa se s silo spraviti na mirne protestnike in še na več sto ostalih, nič hudega slutečih prebivalcev in obiskovalcev mesta, ki so bili tistega dne iz takšnih in drugačnih razlogov na ljubljanskih ulicah – mamice, otroke, sprehajalce psov, dostavljalce hrane in druge.

Policiji in njenemu direktorju ni od torka uspelo najti niti enega smiselnega razloga za uporabo sile. Neupoštevanje navodila o razpustitvi shoda in cestno prometnih predpisov to nista. 

Mirne demonstrante, ki se sprehajajo po mestnih ulicah, se samo v policijskih državah razganja s solzivcem in vodnimi topovi. V normalnih državah se jim za mirno sprehajanje kvečjemu napiše prekrškovne listke za neupoštevanje navodila, da bi se morali raziti, in za kršenje cestno prometnih predpisov. 

Naj bo jasno: torkova uporaba solzivca in vodnih topov ni imela ničesar z vzpostavljanjem javnega reda in miru. Mirno protestiranje po mestnih ulicah je ustavna pravica in ne kršenje javnega reda in miru. Zato spravljanje na mirne protestnike ni vzpostavljanje javnega reda in miru, ampak povzročanje neredov in kaosa. 

Zato se pridružujemo pozivom k takojšnji neodvisni preiskavi varuha človekovih pravic o policijski uporabi sile na torkovih protestih.