V mariborskem društvu Humanitarček so ugotovili, da je bilo v Ajpesu pred nekaj meseci registrirano društvo s popolnoma istim imenom. Ista oseba, ki je registrirala novonastalo društvo, je v istem kraju na isti dan registrirala še eno društvo, ki si deli ime še z eno uveljavljeno nevladno organizacijo, in sicer Društvom za nenasilno komunikacijo. Sklepamo lahko, da »posvojitvi« enakih imen ni botrovala plemenitost.

10. člen Zakona o društvih pravi, da so enaka ali zavajajoče podobna imena prepovedana. Če na upravni enoti to med postopkom registracije spregledajo, morate na upravno enoto najkasneje v šestih mesecih po ustanovitvi organizacije vložiti pritožbo v skladu s prej omenjenim členom zakona. Pri tem vam lahko pomaga tudi naša pravna služba.

Vsem nevladnim organizacijam tako svetujemo, da na Ajpesu občasno preverite, ali imate morda tudi vi dvojnika, ki bi se rad okoristil z vašim dobrim delom.

Svetujemo vam tudi, da svoje donatorje in podpornike vsake toliko opozorite, naj pred doniranjem preverijo, ali bo denar res prišel v roke organizacije, ki ji želijo donirati: ali se ujema naslov organizacije, davčna številka in TRR. To je zlasti pomembno pred prazniki in v času dobrodelnih akcij.