Od ponedeljka, 10. januarja, velja, da napotitev v karanteno zaradi visoko tveganega tesnega stika z osebo, okuženo s covidom-19, traja le sedem dni. Veljajo tudi nove izjeme pri karanteni na domu.

Posodobljeno: 10. 2. 2022

Vlada je sprejela Sklep o skrajšanem času trajanja karantene pri nalezljivi bolezni COVID-19, s katerim je določila, da se čas trajanja karantene po visoko tveganem tesnem stiku z osebo, okuženo s covidom-19, skrajša z dosedanjih deset dni na sedem dni.

Odlokom o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 so določene nove skupine oseb, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s covid-19, a se jih ne napoti oziroma se jim ne odredi ukrep karantene na domu. Tako po novem velja, da se bodo 7-dnevni karanteni izognile osebe, ki so bile cepljene:

  • s poživitvenim odmerkom cepiva Biontech/Pfizer ali cepiva Moderna ali
  • so prebolele covid-19, kar dokazujejo s pozitivnim testom PCR ali testom HAG, pod pogojem, da
    • je od pozitivnega izvida PCR testa ali testa HAG minilo manj kot 45 dni ali
    • poleg prebolevnosti dokažejo tudi, da so bile cepljene z enim odmerkom cepiva Janssen ali dvema odmerkoma ostalih priznanih cepiv.

V primeru, da oseba prejme obvestilo NIJZ o tesnem stiku z okuženo osebo ali odločbo o karanteni, a izpolnjuje pogoj izjeme od karantene, mora o tem obvestiti Ministrstvo za zdravje na e-naslov: odlocbe-karantena.mz@gov.si. Obvestilu je treba dodati dokazilo o izjemi (cepljenje s 3. odmerkom, prebolevnost, prebolevnost in cepljenje).

Ukrep povračil nadomestila plač delavcem, ki zaradi odrejene karantene ne morejo opravljati dela, vi pa jim ga ne morete organizirati na domu, je podaljšan do 31. marca 2022. Več o postopku in znesku pridobitve povračila dela plače si preberite tukaj.