V Centru nevladnih organizacij (CNVOS) s Števcem kršitev že deset let spremljamo raven vključenosti nas vseh v nastajanje predpisov, ki nam krojijo vsakdanje življenje. Vlada Janeza Janše je v svojem zadnjem mandatu javnost ignorirala v kar 70 odstotkih primerov: od marca 2020 do junija 2022 je objavila 1115 zakonov in drugih predpisov, pri čemer je Resolucijo o normativni dejavnosti kršila v 783 primerih.

Gre za drugo največjo kršitev resolucije, odkar v CNVOS spremljamo vključevanje državljanov v nastajanje predpisov. Za največ kršitev od leta 2012 je prav tako zaslužna Janševa vlada, in sicer med letoma 2012 in 2013, ko so javnost povozili v kar 80 odstotkih primerov. Podrobnejši podatki o kršitvah posameznih vlad so na voljo na naši spletni strani

Javne razprave imajo en sam smisel: dobiti zakonodajo, ki daje dobre rezultate in učinkovito odpravlja probleme. Pogoj za kakovostno presojo učinkov – koliko denarja nam bo zakon prihranil v praksi, koliko novih delovnih mest bo ustvaril, koliko časa bomo čakali na zdravnika – pa je čim več informacij in čim več različnih pogledov. Brez vključitve zunanje javnosti – gospodarskih subjektov in njihovih združenj; civilnodružbenih organizacij, kot so nevladne organizacije, sindikati, strokovna združenja in zasebne raziskovalne inštitucij; javnih inštitucij, kot so na primer občine, fakultete in raziskovalni zavodi; ter vseh tistih, na katere predpis neposredno vpliva – je to praktično nemogoče.

Vključevanje javnosti v nastajanju predpisov v Sloveniji med drugim ureja Resolucija o normativni dejavnosti. Ta je bila sprejeta pred dvanajstimi leti in je postavila standarde, kako do boljših, bolje premišljenih in za večje število državljanov sprejemljivih predpisov. Eden od standardov določa, da morajo ministrstva ob vsakem predlogu predpisa ali njegove spremembe razpisati vsaj 30-dnevni rok za javno razpravo.

V pretekli vladi sta 30-dnevni rok pri več kot 100 predpisih kršila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (148 od 196 objavljenih predpisov) in Ministrstvo za infrastrukturo (103 od 151 objavljenih predpisov). Pri vseh objavljenih predlogih pa sta ta rok kršila Ministrstvo za zunanje zadeve (3 od 3 objavljenih predpisov) in Ministrstvo za obrambo (27 od 27 objavljenih predpisov).

Še najbolje se je v pretekli vladi odrezalo Ministrstvo za okolje in prostor, ki je od 142 objavljenih predlogov 74 predlogov objavil s primernim rokom za objavo.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih Facebook, Twitter, Instagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.