Zaradi zvišanja cen hrane je Vlada RS 30. avgusta 2022 za približno 30 % zvišala mejo za neobdavčeno povračilo stroškov za prehrano med delom. Spremenjena Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja se uporablja od 1. septembra dalje.

Najvišji neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane po novem znaša 7,96 evra na dan. Če delavec dela 10 ali več ur, pa se višina neobdavčenega nadomestila zvišuje na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu, ki je bila opravljena po prvih osmih urah prisotnosti na delu.

Nova ureditev ne pomeni, da morajo delodajalci nadomestilo za hrano nujno povišati. Pomeni zgolj, da nadomestilo lahko povišajo, ne da bi se ga vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Že s 1. julijem je začelo veljati zvišanje meje za neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo z 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer, in za neobdavčeno povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju z 0,37 evra na 0,43 evra na kilometer.

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.