Ste kdaj kolebali, kako se odzvati na blatenje vaše organizacije in njenega poslanstva? Kdaj se odzvati in kdaj ne? Kdaj nekaj prepoznati kot sovražni govor? Kaj narediti v primeru »fake news«? Širjenju lažnih informacij o NVO se lahko zoperstavimo s krepitvijo komunikacijskih veščin. Strategije in primerne komunikacijske odzive bomo 30. novembra iskali s pomočjo zgodb in izkušenj domačih in tujih organizacij ter s pomočjo mednarodnih strokovnjakov za komuniciranje.

KDAJ: 30. november 2022

KJE: Hotel Union, Steklena dvorana

O čem? O spletnih, medijskih pa tudi fizičnih napadih na nevladne organizacije doma in v tujini. O tem, kako se pred njimi braniti, kako in kdaj nanje učinkovito odgovoriti, kako jih komunicirati.

OSNUTEK PROGRAMA KONFERENCE

9.00 – 9.30

Registracija udeležencev in jutranja kava

9.30 – 10.00

Uvodni nagovor

Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo

Goran Forbici, direktor CNVOS

10.00 – 11.30

Arun Chaudhary, mednarodni strokovnjak za politično komuniciranje: Kakšna obramba je politično modra? (predavanje)

Arun je filmski ustvarjalec, ki dela v politiki. Bil je ključni član ekipe Baracka Obame za nove medije in po zmagovalni kampanji postal prvi uradni snemalec Bele hiše. S svojo ekipo je postavil nov standard dokumentiranja zgodovine - javnosti so bili v realnem času posredovani ključni posnetki s terena. Je ustvarjalec in arhitekt "West Wing Week", prvega spletnega video dnevnika Bele hiše. Kot kreativni direktor pomagal oblikovati predsedniško kampanjo senatorja Bernieja Sandersa. Leta 2020 se je z družino preselil v Berlin, da bi tesneje sodeloval pri mednarodnih volitvah in kampanjah.

Vas zanima, kako se diplomatsko odzvati na napade? Kako jih politično modro komunicirati? Vse to in še marsikaj drugega nam bo skozi predavanje predstavil Arun Chaudhary.

11.30 – 12.00

Nika Kovač, Inštitut 8. marec: Kako smo od komuniciranja prešli na pravna sredstva? (predstavitev primera iz prakse)

Nika je ustanoviteljica in direktorica Inštituta 8. marec. Je neumorna aktivistka, ki je koordinirala kampanjo Čas je ZA, kampanjo nasprotnikov zakona na referendumu o vodi, aktualno referendumsko kampanjo o RTV in mnoge druge. Njena vloga koordinatorice kampanje je bil glavni razlog, da je postala Mladinina osebnost leta in Slovenka leta. Nominirana je bila tudi za Delovo osebnost leta. Po izboru francoske vlade je bila izbrana za eno izmed Evropejk leta. V študijskem letu 2021/2022 je bila povabljena k programu Obama Scholars, ki ga financira fundacija Baracka Obame.

Nika je že več kot dve leti redna tarča različnih napadov, medijskih, spletnih in tudi fizičnih. Napadi se stopnjujejo. Slišali boste, kako se sama in Inštitut spopadajo s tem, kako se na napade komunikacijsko in pravno odzivajo.

12.00 – 13.00

Kosilo

13.00 – 14.30

Lizz Winstead, Abortion Access Front: Kako se obraniti pred spletnimi in fizičnimi napadi, ko se boriš za človekove pravice? (predavanje s predstavitvijo primerov iz prakse)

Lizz Winstead je ena najboljših sodobnih političnih satiričark. Kot soustvarjalka in glavna scenaristka oddaje "The Daily Show" je za vedno spremenila način podajanja novic. Leta 2004 je soustanovila radio Air America, hkrati pa vsako jutro skupaj z Rachel Maddow in legendo hip hopa Chuckom D. vodila oddajo »Unfiltered«. Leta 2012 je izšla njena knjiga esejev Lizz Free or Die. Njen talent komičarke in medijske vizionarke sta prepoznala tudi The New York Times in The Washington Post, revija Entertainment Weekly pa jo je uvrstila med 100 najbolj ustvarjalnih ljudi. Še vedno redno nastopa na televiziji, med drugim na Comedy Central Presents, HBO in CNN, ter redno komentira za MSNBC.

Lizz je vidna aktivistka za pravico do splava in ena od ustanoviteljic Abortion Access Front. AAF sestavlja ekipo komičark, pisateljic in producentk, ki s humorjem destigmatizira splav in razkriva tiste, ki želijo onemogočiti dostop do reproduktivnih pravic v vseh 50 državah ZDA. S svojim delom navdihuje povsem nov model aktivizma.

Na konferenci nam bo skozi konkretne primere iz prakse predstavila, kako se s pomočjo komunikacije obraniti pred spletnimi in fizičnimi napadi, ko se boriš za človekove pravice

14.30 – 15.00

Matej Cepin, Socialna akademija: Kako naprej? Napadi in strategije NVO (predavanje s primeri)

Matej je kot direktor Socialne akademije, računalničar, mladinski delavec in trener prepričan, da kakovostno mladinsko delo prinese več pluralnosti idej, več izbire v neformalnem in formalnem izobraževanju ter predvsem več možnosti, da se polno razvijejo vsi potenciali vseh posameznikov. Ob množici stvari, ki jih počne, je tudi strokovnjak za strateško načrtovanje, ki je do boljšega uvida v prihodnost pomagal že skorajda nepregledni množici nevladnih organizacij. »Če že imamo demokracijo, moramo imeti tudi državljane, ki bodo v njej znali živeti,« je rekel in nastala je spletna stran razgledan.si.    

Z Matejem se bomo strateško lotili tudi napadov na nevladne organizacije.

15.00 – 15.15

Zaključek konference

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.
 

Na konferenci bodo dostopni tudi izvodi lanskega poročila o položaju NVO v Sloveniji (Indeks trajnosti civilnodružbenih organizacij). Poročilo bomo na kratko tudi predstavili.

Del konference bo potekal v angleškem jeziku. 

Rok za prijave se je iztekel. 

 
 

Konferenco sofinancirata:  

Konferenca je delno financirana s strani Ministrstva za javno upravo iz Sklada za NVO v okviru Javnega razpisa za podporno okolje za razvoj nevladnih organizacij 2019 - 2023.

Konferenca je delno financirana s strani Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji. Izražena mnenja, ugotovitve, zaključki in priporočila avtorjev ne odražajo nujno mnenj in ugotovitev ameriškega zunanjega ministrstva.