Spet smo bili skupaj! Po dvoletnem premoru, ko srečanja v živo niso bila mogoča, smo na nacionalni nevladniški konferenci skupaj razmišljali o tem, kako se lahko NVO z učinkovito komunikacijo odzovejo na pritiske in napade.

Hvala vsem gostom – ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik; Arunu Chaudharyju, političnemu komunikatorju, ki je v svet političnih kampanj vnesel umetnost; Niki Kovač, ki je z nami delila svoje neprecenljive izkušnje in širila upanje; Lizz Winstead in Kat Green, ki sta nas spomnili na to, da je tudi humor lahko sredstvo za začetek pogovora; Mateju Cepinu, ki nas je opozoril na pomembnost dialoga – tistega pravega. Hvala tudi Jaši Jenullu za vmesno presenečenje in opomin na to, da so napadi na človekove pravice, demokracijo in vladavino prava obrodili tudi nekaj pozitivnega – povezali ljudi in ustvarili skupnost.

Hvala tudi vsem vam, ki ste bili z nami. Čeravno si želimo, da do pritiskov in napadov sploh ne bi prihajalo, upamo, da vam predstavljene prakse in recepti pridejo prav, če se vendarle zgodijo. Mi smo en preprost nasvet, kako na družabnih omrežjih nevtralizirati sovražne in žaljive komentarje, prejšnji teden na naši Facebook strani že uporabili: žaljivega komentatorja smo javno vprašali, če je na našem zidu čisto resno žaljivo ozmerjal enega od gostov naše konference, in zraven »potegali« njegovega delodajalca – državno agencijo. In je delovalo: svoje komentarje je hitro pobrisal in z njimi nehal. 😊 (Namig: Lizz Winstead pravi, da trik najbolje deluje, če zmerljivcem »potegamo« mame. Če jih ni na socialnih omrežjih ali pa jih ne najdemo, pa bodo delodajalci in/ali sodelavci tudi koristni. 😊)

Nasvidenje naslednje leto!

Do takrat pa, z besedami našega direktorja Gorana Forbicija: »Ne pozabimo se smejati in držimo skupaj.«