Novembra 2022 je v veljavo stopil nov Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki določa, da morate pri uporabi piškotov upoštevati vse predpise, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. To pomeni, da morajo biti piškotki skladni tudi s Splošno uredbo EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Za namestitev nenujnih piškotkov tako potrebujete izrecno privolitev obiskovalca vaše spletne strani.

ZVOP-2 je določil tudi globe, ki so lahko relativno visoke in se izrečejo organizaciji, pa tudi odgovorni osebi oziroma posamezniku.

Kaj sploh so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se shranijo na uporabnikovo napravo. Poznamo jih več vrst, običajno pa jih delimo na nujne in opcijske piškotke. Nujni piškotki so tisti, ki jih spletno mesto potrebuje za pravilno delovanje, zato privolitev uporabnika ni potrebna. Opcijskih pa je več vrst in se delijo med analitične, oglaševalske, sledilne ipd., za vse pa je potrebna privolitev posameznika.

Kdaj privolitev obiskovalcev ni potrebna in kdaj je?

Pri nujnih piškotkih od uporabnika ni treba pridobiti privolitve, saj so na primer piškotki pogoj, da vaša spletna stran sploh deluje. Kljub temu pa morate na spletnem mestu navesti informacije o teh piškotkih, torej obiskovalca obvestiti, kateri piškotki se bodo naložili, koliko časa trajajo, njihov namen, itd. Informacije o piškotkih so lahko del politike zasebnosti, ki jo mora vaša spletna stran vsebovati.

Pravna podlaga za uporabo opcijskih, torej nenujnih piškotkov pa je izrecna privolitev. To pomeni, da se za uporabo teh piškotkov zahteva aktivnost obiskovalca. Da bi bila privolitev veljavna, mora na primer obiskovalec obkljukati okence, da se z namestitvijo piškotkov strinja. Okence ne sme biti v naprej obkljukano, saj se v tem primeru od obiskovalca ne zahteva nobene aktivnosti za podajo privolitve. Privolitev mora biti prostovoljna, specifična, informirana in nedvoumna. Prav tako morate zagotoviti, da je umik privolitve k uporabi piškotkov enostaven.

Primer veljavne privolitve:

Ko obiščete našo spletno stran, v vašo napravo samodejno namestimo nujne piškotke, da lahko naša spletna stran pravilno deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne statistične piškotke, če spodaj izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našo spletno stranjo, ki jih uporabimo za spremljanje obiska spletnega mesta z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje.
Prosimo, kliknite na polje »Sprejmi vse«, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na »Zavrni vse« Za več informacij si oglejte našo Politiko zasebnosti.

Primer neveljavne privolitve:

Spletno mesto z namenom boljše uporabniške izkušnje uporablja nujne, statistične in analitične piškotke. Piškotke lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah.