Ob napovedani možnosti izrabe izrednega dopusta zaposlenega za opravljanje prostovoljskega delo na območjih, prizadetih v nedavnih poplavah, pojasnjujemo, kdaj se nevladna organizacija šteje za prostovoljsko organizacijo.

Prostovoljske organizacije opredeljuje in ureja Zakon o prostovoljstvu.

Za društva, zavode in ustanove velja, da se kot prostovoljska organizacija štejejo takrat, ko izvajajo prostovoljsko delo v dobro drugih ali v splošno korist ali zagotavljajo in usposabljajo prostovoljce za prostovoljsko delo ter so vpisani v Vpisnik prostovoljskih organizacij. Vse ostale pogoje, ki jih določa Zakon o prostovoljstvu, izpolnjujejo že na podlagi zakonodaje, ki ureja njihovo delovanje. Prostovoljsko delo lahko v okviru nevladne organizacije izvajajo tako člani kot drugi zainteresirani posamezniki.

Organizacija, ki izpolnjuje pogoje za prostovoljsko organizacijo, postane prostovoljska organizacija z vpisom v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom pri AJPES. Vpis opravite tako, da pri AJPES oddate obrazec Priglasitev v Vpisnik. Vpis je enostaven in brezplačen ter ne zahteva prilog in drugih utemeljitev.

Seznam organizacij, ki imajo status prostovoljske organizacije, je dostopen tukaj.

Nasvet: Ker morate kot prostovoljska organizacija ob oddaji letnega finančnega poročila na AJPES javiti tudi statistični povzetek o številu prostovoljcev (spol, starost, opravljene prostovoljske ure glede na vrsto in področje dela) svetujemo, da te podatke ažurno zbirate skozi celo leto.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.