Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo RS bo v uradno delegacijo Republike Slovenije na Podnebni konferenci COP28, ki bo potekala od 30. novembra do 12. decembra 2023 v Dubaju, Združenih arabskih emiratih, vključilo tudi štiri predstavnike nevladnih organizacij, ki delujejo na področju varstva okolja in podnebnih sprememb.

Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo RS želijo, v okviru čim večje vključenost različnih deležnikov v proces mednarodnih podnebnih pogajanj, spodbuditi tudi nevladne organizacije, da se aktivno vključijo v aktivnosti na Podnebni konferenci COP28. Po vzoru nekaterih drugih držav članic EU bodo štirje predstavniki nevladnih organizacij vključeni v uradno delegacijo (predstavniki bodo uradno registrirani prek portala UNFCC). Predstavniki NVO bodo na Podnebni konferenci zastopali svoja lastna stališča in bodo vsebinsko neodvisni od pogajalske ekipe. Poleg zasledovanja pogajanj bodo sodelovali tudi na vzporednem programu konference, npr. na okroglih mizah in drugih aktivnostih, ki jih organizirajo različni deležniki.

Ministrstvo bo predstavnikom sofinanciralo stroške (letalske karte, namestitev) v višini 50 odstotkov. Pričakuje se, da bodo predstavniki nevladnih organizacij na konferenci sodelovali od 4. do 12. decembra 2023.

Svoje predstavnike lahko prijavite tiste nevladne organizacije, ki delujete na področju varstva okolja in podnebnih sprememb ter imate status organizacije v javnem interesu na tem področju. Zainteresirani predstavniki morajo delovati na omenjenih področjih v okviru nevladne organizacije, ki jih predlaga.

Zaželeno je, da je nevladna organizacija oziroma njen predstavnik seznanjen z vsebino Podnebne konference COP28 in pozna potek pogajanj.

Nevladne organizacije in predlagani predstavniki podajo izjavo o izpolnjevanju pogojev in predložijo dokazila.

V primeru, da bo število prijav preseglo število prostih mest, bomo organizirali sestanek, na katerem bomo skupaj z zainteresiranimi izbrali štiri najprimernejše udeležence. Če dogovor ne bo mogoč, bodo o udeležencih glasovali prijavljeni kandidati. Sestanek bo predvidoma 16. novembra ob 10. uri prek video povezave.

V prijavi navedite krajšo predstavitev kandidata in organizacije, ki vsebuje dosedanje izkušnje s področja varstva okolja in podnebnih sprememb ter poznavanja vsebine pogajanj.

 

Obrazec za prijavo

 

Prijave pošljite:

Prijave zbiramo na enem od zgornjih naslovov najkasneje do 14. novembra 2023 do 15. ure.

Za dodatne informacije o prijavi smo vam na voljo na telefonu 01/542 14 22 ali po elektronski pošti petra.cilensek@cnvos.si.