Z 31. decembrom 2023 se ukinja prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nadomešča ga obvezni zdravstveni prispevek, ki ga boste delodajalci morali obračunati, odtegniti in plačati v februarju ob izplačilu januarske plače. Gre za fiksni mesečni znesek, ki bo za obdobje do februarja 2025 znašal 35 evrov na mesec.

Delodajalec (oziroma glavni delodajalec) bo obračunal, odtegnil in plačal obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov od plač in nadomestil plač. Odtegljaj prispevka se izvede na način kot se izvajajo odtegljaji drugih prispevkov, ki bremenijo zavarovanca, to je od zneska plače bruto I. V primeru, da ima delavec dva delodajalca, prispevek poravna glavni delodajalec. Prvič boste delodajalci prispevek odtegnili v mesecu februarju pri obračunu januarske plače.

Na obrazcih REK-O se bo odtegljaj prispevka poročal v poljih 202a na obrazcu REK-O in 402b na REK-1b. Na individualnem delu teh obrazcev (iREK) pa v polju A072a.

Prispevek je treba odtegniti v celoti, tudi če gre za zaposlitev za krajši delovni čas od polnega in je to delavčeva edina zaposlitev (delavec nima dveh delodajalcev).

Vojnim invalidom, vojnim veteranom in žrtvam vojnega nasilja bo obvezni zdravstveni prispevek na podlagi odločbe upravne enote krit iz proračuna, če so do 31. decembra 2023 pridobili pravico do kritja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma če so od 1. januarja 2024 dalje pridobili pravico do kritja obveznega zdravstvenega prispevka. Delavec s tem statusom mora svojemu delodajalcu o tem posredovati potrdilo Upravne enote.

Več informacij o obveznem zdravstvenem prispevku si lahko preberete na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije – tukaj.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.