Zavodi, ustanove in druge nepridobitne organizacije morate do četrtka, 29. februarja 2024, oddati letna poročila. Prav tako morate do 31. marca na FURS oddati tudi davčni obračun.  Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom morate hkrati z oddajo letnega poročila predložiti tudi poročilo o prostovoljstvu za leto 2023.

Letno poročilo in davčni obračun morajo oddati vse nevladne organizacije, tudi če v preteklem letu niso bile aktivne in v poročilu ne izkazujejo nobenega podatka. Aplikacija za predložitev letnih poročil za leto 2023 pri AJPES je že na voljo. AJPES je za lažjo oddajo pripravil Navodilo o predložitvi letnih in zaključnih poročil ter drugih podatkov poslovnih subjektov. Več informacij o vsebini in postopku oddaje letnih poročilih za nevladne organizacije je na voljo tudi v našem vodiču

Če organizacija letnega poročila ne odda, je predpisana globa od 417 do 25.000 evrov. Za prekršek se kaznuje tudi odgovorna oseba (zastopnik), in sicer s kaznijo v višini od 41 do 2.085 evrov. 

Do 31. marca morajo vse pravne osebe prav tako poskrbeti za oddajo svojega davčnega obračuna za preteklo leto (obračun DDPO). Davčni obračun oddate s posebnim obrazcem elektronsko prek eDavkov.

Pri pripravi obračuna bodite še vedno pozorni na upoštevanje prejetih pomoči na podlagi interventnih ukrepov v letu 2023. Te pomoči namreč predstavljajo prihodke davčnega zavezanca in jih morate vključiti v davčni obračun. Več informacij o pripravi in oddaji davčnega obračuna je na voljo tukaj.

Društva morajo oddati letno poročilo na AJPES do 2. aprila. Rok za društva, ki so zavezana k reviziji, pa se izteče 2. septembra.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.