Društva morate do torka, 2. aprila 2024, AJPES predložiti vaša letna poročila in na FURS oddati davčni obračun. Prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom morate ob oddaji letnega poročila predložiti tudi poročilo o prostovoljstvu za leto 2023.

Letno poročilo in davčni obračun morate oddati vsa društva. To velja tudi v primeru, da v preteklem letu niste bila aktivna in v poročilu ne izkazujejte nobenega podatka.

Aplikacija za predložitev letnih poročil društev za leto 2023 pri AJPES je že na voljo. Več informacij o vsebini in postopku oddaje letnih poročilih za nevladne organizacije pa najdete tudi v našem vodiču Letna poročila

Obračun DDPO morate oddati tudi društva, ki v celoti ugotavljate dohodke iz naslova opravljanja nepridobitne dejavnosti. Davčni obračun s posebnim obrazcem elektronsko oddate prek eDavkov. Vse o davku od dohodka pravnih oseb si lahko preberete tukaj.

Pri pripravi obračuna bodite še vedno pozorni na upoštevanje prejetih pomoči na podlagi interventnih ukrepov v letu 2023. Te pomoči namreč predstavljajo prihodke davčnega zavezanca in jih morate vključiti v davčni obračun. Več informacij o pripravi in oddaji davčnega obračuna je na voljo tukaj.

Rok za predložitev letnega poročila na AJPES za društva, ki ste zavezana k reviziji, se izteče v ponedeljek, 2. septembra.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.