Poslanci Evropskega parlamenta so na marčevskem zasedanju v prvi obravnavi sprejeli predlog direktive o evropskih čezmejnih združenjih. Gre za še en velik korak k enotnemu in zaščitenemu delovanju neprofitnih organizacij v različnih državah članicah. Obravnavano gradivo je dostopno tu.

V letu 2023 je Evropska komisija v zakonodajni postopek vložila predlog direktive o evropskih čezmejnih združenjih, s katerim se uvaja novo pravno obliko neprofitne pravne osebe, posebej zasnovano za čezmejno delovanje, in sicer evropsko čezmejno združenje. Ko bo evropsko čezmejno združenje ustanovljeno v eni državi članici, bo samodejno priznano in bo lahko opravljalo dejavnosti v vseh državah članicah, vključno s pridobitnimi dejavnostmi, kar bo organizacijam omogočilo, da v celoti izkoristijo svoj družbeni in gospodarski potencial v EU. Več o tem smo pisali tukaj.

Na CNVOS podpiramo pobudnike ustanovitve evropskega čezmejnega združenja, ki opozarjajo, da je zagotavljanje pravne zaščite neprofitnim organizacijam danes ključnega pomena. Omejevanje dejavnosti, diskriminacija posameznih članov in omejevanje dostopa do financiranja so načini pritiska na NVO po vsej Evropski uniji. Vseevropski pravni status bo tako okrepil organizacije, ki bodo združevale posameznike iz več kot ene države članice, in jim omogočil lažje delovanje v različnih državah članicah. Veseli smo, da je potrebo po vzpostavitvi evropskih pravil o zaščiti teh organizacij in s tem pravno zaščito za njihovo čezmejno delovanje prepoznala in podprla velika večina vseh evropskih poslancev.

Do 8. aprila 2024 lahko vsi zainteresirani na Evropsko komisijo naslovite svoje mnenje o predlogu direktive. Vsa prejeta mnenja bo Evropska komisija objavila na spletni strani in jih predložila Evropskemu parlamentu in Svetu kot prispevek za nadaljnjo zakonodajno razpravo. Mnenje lahko Evropski komisiji pošljete tu.

Predlog direktive in mnenje Evropskega parlamenta bo v naslednji fazi predloženo v obravnavo Svetu Evropske unije.

 

Spremljajte CNVOS na družbenih omrežjih FacebookTwitterInstagram in YouTube.

Naročite se na naš tedenski e-novičnik in bodite na tekočem z razpisi, izobraževanji, dogodki in drugimi novicami, pomembnimi za nevladni sektor: PRIJAVA.